Opinió
Anton Bundó

Anton Bundó

Crònica de viatge: de la Pobla de Cérvoles cap a Ítaca

“La Via Catalana és la via catalana cap a la independència, no tindria cap sentit fer una manifestació per reivindicar un dret que, com a poble, ja tenim, que és el dret a decidir” (Carme Forcadell).

Per informar els poblatans que la celebració del proper 11 de setembre es farà amb la cadena humana que travessarà Catalunya, de cap a cap, es va convocar tot el poble a un seguit d’actes: conferència, hissada de l’estelada i assaig de cadena humana.
Primer a la Sala del Foment va parlar en Pep Riera, antic secretari general d’Unió de Pagesos, sobre la repercussió de la independència en el sector agrari. En Diego Arcos va parlar de la Via Catalana com a manifestació del camí que una bona part de la societat catalana està fent –donant-se les mans– cap a la llibertat. Oriol Domènech, 91 anys, exiliat, va prendre la paraula per encomanar coratge i empenta als assistents, perquè el dia de la proclamació de la república catalana no sigui massa enllà, “perquè jo ho vull celebrar amb vosaltres”.

El darrer a parlar fou en Josep M. Nogué Estradé, coordinador a les Garrigues de la Via Catalana, per explicar els detalls de l’organització de la cadena humana.
A continuació, tots els assistents (unes 150 persones) acompanyaren l’estelada que uns infants portaven desplegada fins a l’entrada de la vila. Mentre es cantava El cant de la senyera, fou hissada l’estelada que donarà la benvinguda a tothom quan arribi a la Pobla de Cérvoles, com una crida a l’esperança que la independència és a tocar. Vegeu-ne el vídeo http://www.youtube.com/watch?v=hqMe9RQkug4.

A la plaça de les Pobles s’endolcí la festa amb coc i xocolata per a tothom, mentre uns compraven polseres i les samarretes grogues de la Via Catalana, altres s’apuntaven per participar a la cadena humana, i altres signaven la petició al Parlament de Catalunya perquè declari la independència, si no és possible fer el referèndum. Ja fosquejava quan donant-se les mans es formà la cadena que envoltà la plaça tot cantant el cant d’Els segadors.