Opinió
Albert Vilà

Albert Vilà

Eufemismes irracionals

“Al tanto” que aquest cop ens en ve una de grossa... Em refereixo a la Ley de racionalización y sostenibilidad de la administración local, promoguda, defensada i aprovada en solitari al Congrés pel govern espanyol del PP. Què s’amaga darrere d’aquests eufemístics mots racionals i sostenibles? Segons el ministre Montoro, una llei que ha d’evitar duplicitats i fer viables econòmicament els ajuntaments i, en el nostre cas, consells comarcals (fins aquí sona bé). També parla d’eliminar “competències impròpies” (aquí ja es comença a veure el llautó).

Realment, el que imposa aquesta llei és la supressió de les competències més bàsiques dels ens locals. Més concretament, la llei elimina els serveis de proximitat a les persones (Serveis Socials) i les escoles bressol, amb tot el que això suposa. Queda veure què succeirà amb la prestació d’aquests serveis, els quals hauran de ser assumits per la Diputació o la Generalitat. Altres competències que es veuran afectades són Cultura, Sanitat (les competències dels ens locals són limitades però hi són), formació i treball, o desenvolupament local i rural, per posar alguns exemples.

El que és clar és que l’allunyament de la gent en la prestació d’aquests serveis té dos impactes negatius molt clars. 1) Prestar serveis des del territori, des dels ajuntaments, fa que aquests s’adaptin a les necessitats reals de la gent; els alcaldes/ses i regidors/es poden valorar si una escola bressol és necessària o detectar mancances en els Serveis Socials, perquè tenen un contacte directe amb els habitants del seu poble i amb els i les professionals que hi treballen. Per contra, uns serveis projectats des de diputacions o des de Barcelona, i molt probablement privatitzats, generen un servei generalista i poc adaptat a cada realitat. 2) Allunyar els serveis bàsics de les persones evita que aquestes puguin controlar i/o expressar les seves demandes. Menys proximitat sovint vol dir menys democràcia.

Per acabar amb el llistat de desgràcies, l’aplicació de la llei suposarà la pèrdua de llocs de treball i, si es privatitzen serveis (sembla que així serà), pèrdua de drets laborals dels que continuïn treballant-hi.

L’única lectura positiva que sóc capaç de fer-ne és que, un cop més i ja en van molts, l’imposició d’aquesta llei generarà una bona colla d’independentistes més...