Opinió
Albert Vilà

Albert Vilà

Desitjos per al 2014

En el darrer número del Som, trobem un repàs a les principals notícies del 2013. La contraportada l’ocupen 15 persones de la comarca de diferents àmbits, que manifesten els seus desitjos per a l’any que tot just encetem. A nivell nacional, resulta fàcil resumir aquests desitjos: creació d’ocupació, unitat política, democràcia i independència. A nivell comarcal, les esperances i els esforços projectats duen més accents: promoció econòmica i pagesia, fixació del jovent al territori, valoració del patrimoni, polítiques proactives, participades i amb perspectiva de gènere... Només trobem una referència directa a les polítiques ambientals, tot i que moltes hi fan referència indirecta.

Si repasséssim les notícies del 2013 en clau ambiental, segurament podríem fer un anuari tant o més gruixut que el de la passada quinzena. Periòdicament, a la nostra comarca s’hi projecta un macroabocador; el 2013 fou l’any del de Seròs, amb els contenciosos i les mobilitzacions per aturar-lo. També fou un any on l’especulació energètica en general i la massificació eòlica en particular van agafar una nova dimensió, amb la projecció de 179 nous molins a la comarca (així ens ho alertava la Coordinadora Les Garrigues per una Eòlica Sostenible el passat mes de novembre). Encara en el terreny energètic, ens trobem amb la inauguració de la macrocentral solar i de biomassa, coexistint amb una fàbrica d’oleàcies. Finalment, el passat any es va despertar un fantasma que molts fèiem enterrat: els cremadors de iodur de plata.

I tot això, amb una herència nefasta: els centenars de cases buides o a mig fer, producte del boom urbanístic (recentment un company d’aquesta publicació ens informava que entre el 2005 i el 2007 es van construir 1.455 habitatges de nova planta i la comarca només va guanyar 5 habitants). I amb una oportunitat de futur que comporta els seus riscos, com són la concentració parcel·lària i el reg, amb el manifest de Vallbona de les Monges ressonant de fons.

Sovint parlem de model de comarca; el 2014 segur que és un bon any per decidir per quin model volem apostar. I analitzar les decisions en clau mediambiental serà determinant.