Opinió
Marta Alòs

Marta Alòs

Oh! Europa

Alguns de vosaltres recordareu la sèrie que TV3 va emetre l’any 1993, produïda per Dagoll Dagom. El guió era de Joan Lluís Bozzo i tractava d’un grup de turistes catalans que viatjaven per tot Europa amb autocar. Aleshores Europa es percebia com quelcom molt llunyà i desconegut i, per què no dir-ho, com molt superior a la manera de fer catalana. El temps ens ha fet viatjar i ara gairebé tothom ja sap què és Europa: un entramat de països, amb interessos propis i que naveguen a diferents velocitats. I també amb el temps hem après que a Europa es prenen decisions importants que ens afecten.

Tot i que desconec si aquest article es publicarà quan el dia de les eleccions ja haurà passat, una pregunta que ens hauríem de fer és si nosaltres, els catalans, tenim alguna cosa a apel·lar en aquesta Unió Europea. Seria del tot irresponsable pensar que ja s’ho faran i no ens hem de preocupar, atès que som un país sense estat i que ara com ara la nostra pertinença a Espanya ens lliga de mans i peus. El seu món és el nostre món. I tot allò que allà es determina ens afecta directament.

O no ens afecta una cosa tan transcendental per a les Garrigues com és la Política Agrícola Comuna, més coneguda com la PAC? Una de les polítiques més importants i un dels elements essencials del sistema institucional de la Unió Europea. No hem d’oblidar que la PAC gestiona les subvencions que s’atorguen a la producció agrària en la Unió Europea, és a dir, els nostres ajuts.

Un dels candidats, concretament el del Partit Popular, ha estat ministre d’Agricultura i, per tant, té un plus de responsabilitat en els temes que haurà, o hauria, de defensar al Parlament Europeu. N’hi ha un en concret relacionat directament amb la comarca de les Garrigues: l’embassament de l’Albagés dins del sistema del canal Segarra-Garrigues.
Recordo que l’any passat, durant la inauguració de la Fira Agrària de Sant Miquel, i després d’anunciar la continuïtat de la presa, l’aleshores ministre d’Agricultura espanyol va assegurar que durant aquell any es finalitzarien els trams quatre i cinc del canal, i va afegir que l’embassament de l’Albagés estaria acabat l’any 2016.

És important recordar la importància d’una infraestructura com el Segarra-Garrigues, que podria permetre el reg de més de 69.100 hectàrees i que podria subministrar aigua potable a més de 83.000 habitants de 43 municipis. I aquesta és una de les moltes qüestions que ens preocupen. Per això és important Europa, perquè anar a Europa a defensar les nostres necessitats és també una bona manera de defensar el nostre país.

[article publicat al núm 372 de SomGarrigues]