Opinió
Santi Arbós

Santi Arbós

Literaguarda

Bellaguarda, dissabte, setembre, 2014: Encontre. Es parla de literatura catalana, ponentina, garriguenca. Parlen els autors Emili Bayo i Vidal Vidal sobre la seva obra més recent. Intervenen com a crítics i estudiosos de literatura Jaume Pont, Pere Rovira, Lluïsa Julià, Àlex Broch –bellaguardí d’adopció i ànima d’aquesta trobada– i Jordi Coca, repassant aspectes de l’obra de Jordi Jové, M. Àngels Anglada, Miquel Martí i Pol i Josep Palau i Fabre.

La jornada transcorre agradable, rigorosa però molt assequible per al públic assistent, format majoritàriament per gent del poble i lletraferits en diversos graus que intervenen en els debats generant enriquidores converses amb els ponents. Uns diàlegs on s’hi aboca una mica de tot: poetes maleïts, les claus per entendre la poesia i si són necessàries, cal llegir-ho tot o no, l’adolescència i la no- lectura, literatura de gènere i el gènere en la literatura, només llegeixen les dones?...

I el temps, com en totes les bones coses de la vida, s’escurça. I el dia s’escola com l’aigua d’un riu novell que tot i ser la primera vegada que flueix sembla que en conegui perfectament la llera. Un primer encontre de reflexió sobre literatura i crítica literària: una aposta garriguenca que és també una aposta de país. Per molts anys!

[article publicat al núm 382 de SomGarrigues]