Opinió
Centre d'Estudis de les Garrigues

Centre d'Estudis de les Garrigues

2015: un nou repte per al CEG

Deixat enrere el 2014, amb algunes baixes dolgudes i plorades, no només pels membres del CEG sinó també per tot l’àmbit cultural garriguenc (com les del Joan Palau, el Manel Giné o el Josep M. Albaigés), i ja posats en ple 2015, us volem presentar algunes de les activitats que ja tenim planejades a la nostra agenda per a aquest curs. D’entrada, esperem que les administracions ens donin el suport necessari per poder convocar el VIII Premi de Joves Investigadors/es de les Garrigues. Per a nosaltres, la implicació del jovent és importantíssima. Com també és bàsic poder constatar que la defensa, la difusió i l’interès pel nostre patrimoni, sigui quin sigui, continuen vius. Recordem que en el marc de la Fira de l’Oli, celebrada el passat gener, se n’entregà el VII Premi. El treball guanyador, de la Núria Preixens, recuperava un document històric que ens permeté conèixer nous aspectes de la vida en l’època medieval a la població del Soleràs.

Enguany, ens toca Festa Gran al CEG. Ja tenim convocada la X Trobada d’Estudiosos de les Garrigues, que se celebrarà a la població d’Arbeca el proper 24 d’octubre. Les trobades d’estudiosos han estat el pal de paller del nostre funcionament des del 1997. Animem tothom a participar-hi, ja sigui en forma de comunicació o assistint-hi com a oient. Però abans de la X Trobada, tenim pendent la presentació dels treballs emmarcats en la IX Trobada de Fulleda. Una publicació, que a hores d’ara, es troba en plena revisió de galerades, la qual cosa fa preveure que abans de Setmana Santa la podrem tenir a les mans.

Cap al bon temps anoteu tres jornades de treball. En primer lloc, per al mes de maig, hi ha prevista una jornada que ens ha de fer reflexionar sobre les nostres escoles rurals i que portarà per títol Passat, present i futur de l’escola rural a les Garrigues; tindrà lloc a la població de Castelldans. Una segona jornada pretén commemorar el 70è aniversari de l’alliberament de l’últim camp d’extermini nazi, el de Mauthausen, a mena de simbolisme i com a homenatge a tots aquells deportats als camps nazis i altres, que amb la seva estada van deixar de ser persones per esdevenir simples números, sense ànima, sense personalitat, envoltats de reixes, fang i cambres de gas. Serà una jornada en què viurem i escoltarem testimonis directes de familiars, víctimes del captiveri i en què recordarem totes les persones de la comarca que van patir aquest greuge.

La tercera jornada de treball arriba en forma de continuïtat. Serà el II Encontre d’Escriptors i Crítics a les Garrigues. L’èxit de convocatòria i de continguts de la primera edició a Bellaguarda ens ha animat a fer les primeres reunions preparatòries d’una segona proposta amb novetats. D’entrada, dir-vos que explorarem el món de la poesia garriguenca i catalana dels darrers anys en un entorn inspirador i bucòlic. Això serà cap al mes de setembre.

Mesos abans, però, ens toca fer l’Assembla General de socis, marcada al calendari per al dia 7 de març. Hi ampliarem totes aquestes activitats i d’altres que tenen continuïtat al llarg del temps, com els escrits mensuals en aquest periòdic, els repics de campanes a la comarca, la implicació en la museïtzació del Castell de l’Albi o la col·laboració amb el Consell Comarcal i els ajuntaments, ja sigui en premis literaris, en l’elecció del garriguenc de l’any o en la participació de diferents setmanes culturals amb xerrades o conferències.

Deixeu-me, però, acabar com he començat. L’agraïment és senyal de creixement personal i si he fet esment als que ens han deixat, també he de tenir present a qui al llarg de la seva trajectòria ens ha ofert, a canvi de ben poca cosa, part de la seva saviesa, coneixement i pensament. I a la comarca n’hi ha uns quants d’aquests, alguns dignes d’un homenatge ben merescut.