Opinió
Ateneu Popular Garriguenc

Ateneu Popular Garriguenc

No són només diners

Quan des del món associatiu es reclama suport a l’Administració, uns i altres tendim a reduir-ho tot a una qüestio monetària. Subvencions, subvencions, subvencions. “Ens faria falta tal quantitat per poder fer no sé què”, diuen uns. “Mirarem què hi podem fer”, diuen els altres; o “omple aquesta sol·licitud”. Aquesta és la relació, moltes vegades, entre societat civil i institucions polítiques.

Naturalment, els recursos econòmics sempre van bé a qualsevol entitat, però segur que moltes agraïrien, també, un altre tipus de relació. Una relació que compti amb les entitats, i els ciutadans en general, organitzats o no, en la confecció del full de ruta dels seus pobles i ciutats. Una relació que obri les portes i les finestres dels ajuntaments, que aquests siguin l’espai comú des d’on posar idees sobre la taula i no només una finestreta on anar a omplir formularis. Una relació segons la qual a les entitats se’ns convoqui, periòdicament, per dir-nos “Escolteu, això com ho veieu vosaltres?” o “Com creieu que podem fer millor això altre?”. Tots els nostres pobles són petits i poques són les mans disposades a aportar quelcom al bé comú. No s’agraïria, també des dels governants, que algú, des de fora, aportés propostes i projectes? Si del que es tracta, evidentment, és de fer comunitat.

N’hem parlat altres vegades, de la participació ciutadana, que és una cosa que pot semblar fàcil, que es convoquen reunions i ja està. I no. Convocar una assemblea i esperar que la màquina comenci a rutllar per si sola és la millor garantia per al fracàs. No governants ni governats estem gens acostumats a la participació, als estira i arronsa, a cedir posicions, a negociar, a pensar que l’altre potser té raó, etc. I per a això cal molta pedagogia, acumular moltes decepcions, persistir encara que sembli que a ningú li interessa.

Ara que vénen eleccions, veurem com s’aixequen persianes de locals de partits polítics, que durant quatre anys han estat tancades. Veurem com es fan més actes institucionals i més fotos. Veurem com s’anuncien diners per a entitats. Veurem com apareixen medalles i ensabonades per tot arreu. Però veurem alguna proposta o algun punt de programa que parli de participació ciutadana? De fet, veurem algun programa? I, si el veiem, s’haurà treballat amb agents diversos de cada àmbit i amb entitats o s’haurà treballat només en un despatx, per abocar-lo el 24 de maig com qui juga a la loteria?