Opinió
Centre d'Estudis de les Garrigues

Centre d'Estudis de les Garrigues

A propòsit dels encontres d’escriptors i crítics

Les entitats d’aquest país fem molta feina. Això és indiscutible. I, de tant en tant, ens ve de gust fer balanç per comprovar si els objectius que ens havíem marcat a l’inici d’un projecte es van acomplint. Aquest neguit ens fa més grans com a associació perquè ens exigeix estar al dia, fent els canvis que calgui fer a mesura que avança la proposta consensuada en equip.

El Centre d’Estudis de les Garrigues continua amb la seva tasca de difusió de la cultura a la comarca. Per aquest motiu, veu amb bons ulls que arribin iniciatives de tot arreu. Algunes acaben el seu cicle, i d’altres, tot just l’inicien o marquen un camí recorregut parcialment. Aquest seria el cas de l’Encontre d’escriptors i crítics que ara arriba a la seva quarta edició. No ens imaginàvem que aquell dinar de treball que vam fer al restaurant El Castell de la Floresta, el dimarts 4 de febrer de 2014, seria el punt de partida d’un projecte que ja està consolidat al territori. Preníem el relleu de les trobades d’escriptors de les Valls d’Àneu i canviàvem la seva filosofia per adequar-la a les inquietuds de la nova literatura catalana. L’Àlex Broch, a banda de cedir la seva casa de Bellaguarda per a les reunions, feia de pont literari entre Ponent i Barcelona. Ara hem vist que el seu mestratge traspassa fronteres i es vincula obertament a tots els territoris de parla catalana. I hem passat de posar en contacte l’última obra dels autors, ja siguin garriguencs o no, amb els lectors, a analitzar a fons els diferents àmbits literaris de rabiosa actualitat. I, a més de convocar escriptors i escriptores que parlessin en primera persona, hem cridat crítics d’universitats de prestigi i editorials joves perquè valoressin què s’ha fet en els darrers quinze anys en la literatura catalana contemporània. I, sobretot, en cap moment hem descuidat el coneixement i la difusió del patrimoni garriguenc. Això era sagrat.

Mentre la prova pilot del setembre de 2014 apostava pels autors i el procés de creació, la segona ja se centrava en l’àmbit de la poesia d’avui (2000-2015). Ara l’editorial Fonoll s’encarrega de publicar els textos d’aquest segon encontre en la nova col·lecció Quaderns de Bellaguarda. La seva difusió està més que garantida en tots els espais de debat dels països catalans. I la bona notícia és que, a més d’imprimir una segona edició, ja se cita en palestres universitàries i en els mitjans de comunicació. I aquest octubre de 2016 fèiem un pas de gegant quan compartíem taula i tertúlia per parlar de les tendències i referències de la novel·la d’avui. Les ponències ampliaran la col·lecció garriguenca i així podrem crear una nova bibliografia històrica i crítica sobre el teatre (2017) i el memorialisme (2018).

Joan Cornudella