Opinió
Tres Cadires SCCL

Tres Cadires SCCL

Època de licors

Amb Sant Joan arriba l'estiu. I amb ell la producció de tots aquells licors que tenen les nous verdes d'ingredient. Parlem de ratafies i de vi de nous.

Diuen que els licors van néixer en el si dels monestirs per les seves propietats medicinals i tonificants. El poble poc a poc es va anar apropiant d'aquestes receptes fins a formar part del costum i la tradició en moltes llars del món rural.

Les receptes han anat passant de generació en generació, de forma oral i guardant a cada casa el seu propi secret.

Nosaltres vàrem heretar una recepta de vi de nous d'una padrina de Belianes que, a la vegada, havia l'heretat de l'oncle del pare de l'Andreu, un dels socis de la cooperativa.

La recepta alberga mite, llegenda i sabers intrínsecs. Els ingredients que conté, la forma com es manipulen i els moments de l'any en què es realitza cada fase es fonamenten en un coneixement basat en la prova i error de molts anys de producció.

El que fa del vi de nous un licor diferent és que el producte base és el vi. Diuen que, abans de la fil·loxera, al territori català hi havia molta tradició de vins rancis, vins fortificats i licors de vi, però que se'n va reduir la producció i el consum en benefici d'aquells licors fets amb base d'esperit de vi (o aiguardent). Però això també és part del mite de la recepta.

Les nous verdes collides als volts de Sant Joan maceren uns mesos dins de vi negre fins a transformar-ne el producte. En una segona fase de producció, es treuen les nous i s'hi afegeix vi negre nou, esperit de vi i sucre. Finalment, reposa uns mesos més dins l'ampolla.

Unes pautes ben senzilles sobre les quals cada casa ha construït el seu propi secret. Algunes hi afegeixen grans de cafè o algun cítric. El temps total d'elaboració pot anar des dels quaranta dies fins als dos anys. La matinada de Sant Joan acostuma a ser el millor moment del calendari per collir les nous. Fins i tot, hem pogut saber que amb vi blanc el resultat és exquisit. Però això ho guardarem en secret de moment.

D'aquesta forma, aconseguim el vi de nous que elaborem des de la cooperativa Tres Cadires. Un licor suau i dolç que ens acompanya les sobretaules amb amics i família. Símbol d'hospitalitat, festa i companyonia.

Ara que arriba Sant Joan, és un bon moment per tornar a posar fil a l'agulla de la història i la cultura. Aprofiteu per acompanyar a alguna padrina a collir les nous, ajudeu-les en la producció del seu licor i, sobretot, fixeu-vos molt bé com fan cada pas, perquè en tots ells hi ha molt coneixement amagat.