Opinió

Editorial

A Girona no passaria

S'han iniciat les obres de continuació de la carretera de les Borges a Cervià. Fa quatre anys es va fer el primer tram, bàsicament en terreny planer, i ara s'emprèn el segon, en una zona més tortuosa. Ja en aquell moment es va haver de lamentar la destrucció d'un dels marges més ben acabats de la contrada. En aquesta segona fase, l'impacte sobre l'entorn resulta molt important, massa. És cert que aquesta via és una sortida cervianenca cap a Lleida -amb la pista de Castelldans arreglada caldrà veure per quina s'opta-, però és una carretera amb un trànsit baix que s'està eixamplant talment una via d'alta capacitat. 

A les Garrigues, el criteri de disseny de les carreteres no pot ser igual que al Pla d'Urgell o al Segrià. Aquesta és una comarca amb relleu i, tret d'excepcions, amb intensitats de trànsit baixes. En aquest sentit, el model francès de carreteres interiors és de quatre, cinc o sis metres, però amb ferms d'alta qualitat i curosament peraltats, tot plegat més respectuós amb la topografia que aplicar un sedàs uniforme per a tots els territoris, prescindint de la seua naturalesa. Això, en moltes parts de Catalunya ja es té en compte i les obres en carreteres són objecte d'una cura creixent pel seu potencial impacte, per exemple, a les comarques centrals i de Girona, on per contra, la pluviometria fa créixer més aviat la vegetació i tot es dissimula més. Precisament, mentre a les Garrigues passa això, a Barcelona s'ha fet un congrés de tres dies centrat en l'impacte paisatgístic de les carreteres. 

Tots volem una millora de la qualitat de vida i això inclou infraestructures, i en concret, les que serveixen per desplaçar-nos, tan bàsiques. Ara bé, això no vol dir que s'hagi d'aplaudir acríticament allò que ens correspon de fa anys, simplement pel fet que ho fan. Si creiem en el territori, a aquest se li ha de donar valor, o bé d'aquí uns anys aquesta comarca no la reconeixerem. Hi ha una regla bàsica que és deixar les coses millor que les trobes. I això comprèn el que hi havia i el que s'hi ha afegit. Afegir per sumar.