Opinió
Víctor Masip

Víctor Masip

Cap a la desconnexió elèctrica

L'altre dia, mentre estava de viatge i fullejant un diari antic, vaig topar amb la notícia d'un poble de Saragossa de no més de 30 habitants, on una empresa, si no recordo malament, alemanya, estava disposada a invertir 250 milions d'euros en la creació d'una macro planta solar, que donaria feina a prop de 750 persones. El poble era Almochuel, i intentant cercar a internet més informació que fos més actualitzada que la de finals de 2018, em vaig engrescar a mirar altres exemples de llocs i notícies relacionades. D'aquí vaig passar a descobrir l'aposta de l'Aragó per autoerigir-se com a comunitat líder en el sector de les energies renovables d'Espanya i Europa. Consultant la normativa autonòmica es veu que aporta facilitats empresarials que es tradueixen en inversions, ofertes de feina, oportunitats i ingressos municipals.

Des de la meva desconeixença, vaig anar indagant trobant molts casos de casos on pobles del món havien aconseguit independència energètica i viure'n dels ingressos. Em va cridar l'atenció, però, una notícia més propera, la del poble d'Ares dels Oms, de 350 habitants (València) que tenia ple interès a impulsar, després d'un estudi energètic, unes instal·lacions locals que aprofitarien les inclemències climatològiques i els accidents geogràfics de la zona per generar energia pròpia i cent per cent renovable. Aconseguint la independència elèctrica.

Aquesta iniciativa hauria sorgit a l'estar tips de microtalls i falles generals en el subministrament. El projecte es basaria en la instal·lació d'un petit molí eòlic i plaques solars que abastarien al 100% el municipi de forma autosuficient, i l'energia sobrant es podria vendre o emmagatzemar.

Per superar les barreres i restriccions de la llei, el poble tindria una petita empresa cooperativa energètica, que a banda de donar feina, proporcionaria llum i energia als veïns a un preu sostenible i regulat. Sens dubte és un projecte que genera curiositat, atracció i dubtes.

Funcionaria una proposta similar a la nostra comarca i poblets de les Garrigues? Sol, vent i espai no ens en falten. Qui s'anima a comprovar-ho?