Opinió
Josep Rubió

Josep Rubió

Talls micro, problemes macro

A la comarca tenim un claríssim problema endèmic de comunicació. Aquesta és una realitat tan evident com les dificultats que això ens comporta per tal de poder donar respostes i facilitats a possibles negocis que ens puguin arribar o a futurs projectes emprenedors mínimament seriosos, sense comptar amb totes les iniciatives comarcals per tal d'atraure futurs visitants al territori o famílies que s'hi vulguin instal·lar. Les infraestructures viàries, digitals i elèctriques no donen la talla per antigues, obsoletes, deixades, abandonades i amb unes condicions deplorables.

Aplaudeixo i incito a continuar la campanya iniciada, en aquest últim mes i mig, per diferents alcaldes i alcaldesses en què denuncien part d'aquesta situació i demanen a les administracions més elevades que posin mà a aquesta gestió gairebé fraudulenta de les grans multinacionals, fent especial incidència al subministrament elèctric.

Llegia al diari Segre del passat 22 de gener unes declaracions de l'alcalde de Castelldans, Conrad Llovera, on textualment afirmava: "Com no hi ha d'haver despoblació a les Garrigues si acumulem vuit anys amb microtalls?". No hi puc estar més d'acord, tot i que encara podia haver estat molt més contundent i explícit. Pocs dies després, el mateix Som, en una de les notícies de l'àrea d'economia titulava: Indignació a mitja comarca pels reiterats problemes amb el servei elèctric, posant especial èmfasi en diferents pobles del centre-sud de la comarca (Juncosa, l'Albagés o Castelldans). Crec que el titular encara era poc vehement amb el que realment s'està vivint i patint, ja que crec que és la comarca en general afectada per aquest tema.

El dia 24 de febrer, el Segre anunciava el registre de microtalls que es prenia en diferents poblacions de les Garrigues, així com en altres comarques de la demarcació de Lleida i veïnes de la nostra.

Està clar que l'estat de les línies elèctriques en la immensa majoria de les poblacions garriguenques deixa molt a desitjar i són constants i reiterats aquests petits talls de llum, així com les maleïdes pujades i baixades de tensió.

Cal deixar-nos de romanços, és necessària aquesta clara i contundent voluntat política conjunta per tal de posar-hi remei i solució. Si no, qui gosarà a plantar cara al Sr. o Sra. Endesa? Qui l'obligarà a publicar la inversió que ha fet a la comarca en els últims anys? Quina és la que té prevista pels propers? Deia abans, que el Sr. Llovera s'havia quedat curt, ja que no només ens fugiran famílies, empreses o serveis, sinó que els pocs que ens quedarem, gairebé anirem amb una mà al davant i l'altra al darrere, perquè els recursos econòmics seran els que seran, això sí, sempre amb una espelma ben llarga al rebost, per si de cas.

Oleoturisme de qualitat o de low-cost? En definitiva, microtalls que formen part d'una microxarxa per a futurs micropobles, quina importància té això?

De connectivitat viària i digital, millor parlar-ne un altre dia.