Jonathan Nuevo Puig Creador i gestor del perfil esmorzarsdeforquilla.cat

Els esmorzars de forquilla no passen mai de moda!

Lleida, 1981. El Jonathan acumula més de 1.700 seguidors a la pàgina d'Instagram @esmorzarsdeforquilla.cat, des d'on fa ressenyes dels locals que donen més llustre al que diuen què és l'àpat més important del dia. Amb vincles profunds amb Almatret, al 'Jonhy' se li nota que gaudeix esmorzant, no pel tall, que també, sinó perquè sap que no hi ha res millor que començar el dia compartint una conversa i quatre rialles, entre glop i glop d'amistat!

ABEL PUJOL - D'on sorgeix la idea de crear el perfil @esmorzarsdeforquilla.cat a Instagram?
JONATHAN NUEVO -
He anat creixent amb els esmorzars de forquilla ben presents, m'encanten! El meu pare n'és un gran amant i quan encara era petit ja em portava amb ell a diferents locals de Lleida o als esmorzars que s'organitzaven cada cap de setmana a la torre d'un amic seu. Ara farà uns tres anys, amb la voluntat d'unir els esmorzars amb una altra passió que tinc, les xarxes socials, vaig decidir engegar el perfil d'Instagram @esmorzarsdeforquilla.cat, seguint l'estil d'altres pàgines gastronòmiques que ja existien en aquell moment.  

A.P. - I t'esperaves tenir aquesta repercussió?
J.N. -
No t'enganyaré, va començar una mica a catxondeo, però a poc a poc vaig anar fixant-me a escriure un text més correcte, tenir cura de les fotografies, etc., i la pàgina ha anat creixent en seguidors. Al final, aquesta repercussió també et suposa una certa exigència, a l'hora de mirar locals nous, interactuar amb el públic, intentar fer-ho bé... És una cosa que m'agrada i, si a la gent li serveixen les recomanacions, molt millor.

A.P. - Com selecciones els locals on anar a esmorzar?
J.N. -
La meua feina em permet moure'm molt amb el vehicle per tota la província de Lleida; això feia que, al principi, ja conegués bastants locals de parar-hi a esmorzar o dinar algun dia. Quan la pàgina d'Instagram s'ha anat fent gran, sí que he anat rebent més recomanacions de gent que em segueixen i també són amants dels esmorzars de forquilla.

A.P. - Què no pot faltar mai en un esmorzar de forquilla?
J.N. -
El més important sempre és l'ambient, que sigui ben autèntic, i sobretot, una bona companyia. Pel que fa a la gastronomia, et diria que, a banda del plat, també ha d'haver-hi una bona amanida, un bon vi, un bon cigaló i un bon tubo d'orujo. 

A.P. - Quants locals has visitat des de que tens la pàgina?
J.N. -
Ara ja dec rondar les 200 ressenyes de més de 75 restaurants diferents. 

A.P. - I de tots aquests, fins al moment, quin ha estat el millor esmorzar de forquilla?
J.N. -
Costa molt triar perquè n'hi ha de molt bons, però sí que recordo un esmorzar a Cal Molí, d'Alòs de Balaguer, que va ser gairebé orgàsmic. Un local molt autèntic, amb la llar de foc encesa, el menjar boníssim, una bona conversa. L'esmorzar de forquilla engloba tot això: l'ambient, l'àpat, la companyia i, al final, una bona sobretaula. 

A.P. - Creus que a les Garrigues hi ha prou oferta i tradició?
J.N. -
Sí que hi ha oferta però et diria que no és de les comarques més capdavanteres. És clar que et podria anomenar locals com El Racó de Sarroca, un referent, el Coloma i La Plaça, de Maials, La Placeta d'Arbeca o El Set de Torrebesses però, a nivell general, i coneixent la gran tradició que hi ha aquí pels esmorzars de forquilla, potser faltaria que més locals li donessin una mica més de relleu.

A.P. - Veus que la gent jove va seguint la tradició, hi veus futur?
J.N. -
I tant! Els esmorzars de forquilla no passen mai de moda! A la fi, la gastronomia i els gustos van canviant i això també es nota als esmorzars; ho veus amb la preparació, l'emplatat, els ingredients, etc. Darrerament estem veient moviments que defensen menjars més saludables; és clar que si vols l'esmorzar tradicional, sempre el tindràs, però et diria que avui en dia existeix prou varietat perquè tothom pugui gaudir d'un bon esmorzar de forquilla adaptat als seus gustos i necessitats. Els restauradors hi tornen a apostar i la gent respon. 

A.P. - Finalment, quin és el local al qual sempre has volgut anar a esmorzar i, fins ara, encara no hi has estat?
J.N. -
Sí que és cert que la zona de Catalunya on hi ha més tradició, oferta, i fins i tot, adoració, és a la part de Girona. Però per mi, hi ha un local a l'eixample de Barcelona on em faria molta gràcia anar. Es diu Bar Gelida i està considerat un dels temples dels esmorzars de forquilla. Quan això de la Covid es calmi, hi penso anar, ja ho veureu a l'Instagram!