María Lorena Morales Nòmada digital

Viatjo per aprendre sobre la vida i sobre mi

Lleida, 1984. Va néixer a Lleida, però l'adolescència la va passar a Vinaixa, ja que al seu pare el van destinar de metge en aquest municipi. Després ha viscut a França, Itàlia, Anglaterra, Xile, Panamà i actualment té el seu lloc de residència a Vevey, Suïssa. És per això que es considera una persona nòmada i aquest estil de vida l'ha convertit en la seua professió. 

Mariona Forcat - Quins estudis tens?
María Lorena Morales -
Vaig estudiar la doble llicenciatura de Comunicació Audiovisual i Publicitat i Relacions Públiques a Catalunya, però vaig aprofitar diversos programes d'intercanvi d'estudis a Xile (2005) i França (2008). Aprendre idiomes (francès i anglès) m'ha obert definitivament tantes portes com els estudis formals. A Anglaterra, Itàlia, Suïssa i Panamà, hi vaig anar per motius laborals.

M.F. - Quin va ser el teu primer viatge? Què va significar?
M.L.M. -
El meu primer viatge va ser durant l'estiu dels meus 20 anys. Mentre que la meua família anava de vacances a la bonica costa francesa, jo vaig preferir marxar sola a l'Alguer per aprendre l'Italià, investigar el tema del català, viure de motxillera en un càmping i treballar per viure. Ho vaig aconseguir memoritzant-me la frase clau en italià: "Hola, em dic Maria Lorena i busco feina". En aquest viatge vaig descobrir una passió i qualitat essencial en mi, la d'emprenedora, i vaig iniciar projectes de viatge amb la intenció de viure en llocs diferents per aprendre sobre la vida i sobre mi mateixa. Mai oblido els meus orígens i la meua gent, que per mi és Vinaixa i les Garrigues en general, juntament amb Lleida.

M.F. - D'on et sorgeix aquesta passió per la vida nòmada?
M.L.M. -
Des de petita. Amb els meus pares canviàvem de residència molt sovint i això m'ha marcat cap a una vida basada en el viatge. El 2011 vaig començar a sentir parlar dels nòmades digitals, persones que treballen a distància ja que només necessiten el seu ordinador amb connexió a Internet i viuen viatjant pel món, sense residència fixa. La idea em va entusiasmar i vaig voler viure així. Professions com informàtics, dissenyadors, traductors o fotògrafs són ideals per viure com un nòmada digital. El 2012 vaig començar el meu videoblog amb emissions des del Carib 
www.nomada-digital.tv. La meua passió per viatjar i emprendre suposa també una superació personal per afrontar noves situacions, créixer superant obstacles i conèixer la diversitat del món que ens envolta.

M.F. - Actualment ets a Suïssa treballant. Hi estàs desenvolupant la teua professió també?
M.L.M. -
El 2015 vaig arribar a Suïssa amb la idea de treballar uns mesos i continuar viatjant. Però, per sorpresa per a una nòmada digital, em va agradar tant que vaig decidir d'establir-m'hi fins a nou avís. La bellesa del lloc, la multiculturalitat i oportunitats laborals d'aquest país em van fascinar. Vaig arribar a Suïssa amb menys de 1.000 € i en un any i mig he creat la meua empresa. La meua activitat principal són classes d'espanyol per a viatgers que ofereixo de manera presencial i també online. També sóc fotògrafa professional i tinc una demanda regular en esdeveniments com concerts, discoteques, bodes i sessions de fotos privades.

M.F. - Quins projectes tens entre mans?
M.L.M. -
Recentment he inaugurat a Vevey l'exposició Lleialtat o temptació? Cuba 2017, on explico la meua visió de la Cuba actual, amb les contradiccions d'una població lleial a un règim amb tants seguidors amb dificultats i, d'altra banda, tan aprop de les temptacions brillants del Nou Món amb promeses de felicitat fabricada. Les fotos es poden veure i comprar al web www.marielorenne.com. Vaig fer-les fa uns pocs mesos, ja que des de fa 4 anys cada gener viatjo al Carib per fugir del fred.

M.F. - Et veus tota la vida sent nòmada? O t'has plantejat alguna vegada buscar l'estabilitat en un lloc concret?
M.L.M. -
Crec que sempre seré emprenedora, m'apassiona començar projectes i crear des de zero. El que vull és treballar per mi, viure sense superiors i integrar sempre el viatge. El meu objectiu es viure a temporades a Suïssa, potser també a Catalunya, i viatjar a països càlids durant l'hivern. Actualment estic treballant en la web de l'escola d'espanyol dirigida a estudiants suïssos, tinc molta demanda presencial però estic enfocant el negoci amb les classes online per deslocalitzar el negoci i poder exercir-lo des de qualsevol lloc del món. Amb encerts i errors, el meu major mèrit fins avui és que el 95% dels objectius que m'he proposat a la vida els he aconseguit.

M.F. - Un consell per a algú que vulgui reinventar la seua vida com has fet tu?
M.L.M. -
Tingueu pensaments de grandesa, somieu i desitgeu el que realment voleu a la vida. Cal conèixer els propis punts forts i concretar-los en un pla (què, per què, com i quan) perquè això sigui possible. No us rendiu en una batalla que no heu lluitat.