Martí Sans i Lídia Vergé Propietaris de la botiga Cal Martí, d’Arbeca

Un bon botiguer ha de tindre paciència i, sobretot, fer la feina a gust

Arbeca, 1959 / Alpicat, 1962. Ell es jubila i ella es prejubila. I és que aquest matrimoni fa tants anys que treballa junt, que seria impensable no anar compassats. No tenen una data marcada, però aviat tancaran la botiga que han regentat des de fa 30 anys, un punt de referència per als arbequins de totes les edats. Els sap greu, però quan arriba l'edat és el que toca, admeten. Acostumats a tancar només els dilluns i una setmana de vacances, s'hauran d'habituar a un nou ritme, i Arbeca a no tindre'ls.

MIQUEL ANDREU - Quan vau obrir?
MARTÍ SANS -
El 1988 vam obrir un videoclub, després, quan els vídeos anaven de capa caiguda, vam obrir un "Tot a 100", i finalment la botiga actual, on ja fa uns 30 anys que hi som. 

M.A. - I sempre treballant els dos junts.
M.S. -
I abans d'obrir cap botiga ja treballàvem junts, en un taller de confecció, fent torns de nit.

M.A. - Us vau conèixer allà?
M.S. -
No, al Big Ben.

M.A. - Es porta bé, això de treballar amb la parella?
LÍDIA VERGÉ -
Hem tingut discussions, clar, però en general ho hem portat bé. La botiga sempre la tens al cap, sempre és a les nostres converses, perquè no desconnectes, i ara quan pleguem potser no sabrem de què parlar, tan xerraires que som! [riu].

M.A. - Una de les característiques de Cal Martí és que hi ha de tot: papereria, alimentació, premsa, objectes de regal, llaminadures...
M.S. -
Sí, però a vegades et demanen coses i no les tens; no es té mai tot, clar. Si ho hem pogut buscar i servir-ho, ho hem fet.
L.V. - "A cal Martí segur que ho tenen", és una frase habitual al poble. És com un rebost. Aquest local, que és gran, pensava que no l'ompliríem mai, i prou, prou, que l'hem omplert. Abans ens fèiem uns tips de fer viatges a Barcelona i carregar. De la pandèmia cap aquí, però, hi ha hagut una baixada. La gent s'ha acostumat molt a comprar per internet, suposo. Nosaltres, de totes maneres, hem d'estar molt agraïts al poble, perquè mira si fa anys que ens han permès tirar endavant.
M.S. - I és important tindre un ventall ampli de productes, diversificar l'oferta.
L.V. - Abans també hi havia uns pics de feina molt clars: Sant Jordi, els petards per Sant Joan, l'inici del curs escolar, Tots Sants, les festes de Nadal... Hi havia una regularitat, una pauta, ara és tot més esporàdic.

M.A. - Els proveïdors us ho comenten, si van a botigues amb gènere tan variat?
L.V. -
Sí, però potser és més freqüent a pobles més petits. L'altre dia va passar un viatjant i ens va dir que aquest any ja ha vist tancar cinc botigues de les que anava. I és que si ara, per exemple, hauríem de fer front a les despeses que teníem temps enrere, quan érem joves i pagàvem la botiga, pagàvem la casa, etc., seria impossible.
M.S. - Amb l'obertura de supermercats grans i amb el fet que grans magatzems també obrin en festius, les botigues que tenim de tot hem baixat.

M.A. - Més enllà d'una botiga, què representa Cal Martí per a Arbeca?
L.V. -
És un punt de trobada, i una mica confessionari, a vegades els clients t'expliquen coses que no han explicat ni a casa seva. Hi ha la confiança. D'aquí no tinguis por, que no sortirà.

M.A. - Sempre és arbequina, la clientela?
M.S. -
També n'hem tingut dels voltants, dels Omellons, Belianes, Sant Martí, les Borges...

M.A. - Què ha de tindre un bon botiguer?
L.V. -
Sobretot t'hi has de trobar a gust. Nosaltres sempre hem fet la feina a gust, vaja.
M.S. - I paciència.

M.A. - Quina perspectiva se us presenta, amb la jubilació? Teniu plans pendents que fins ara no podíeu fer?
M.S. -
Tenim ganes, això sí, d'alliberar-nos de les limitacions dels caps de setmana, no sabem què és disfrutar un cap de setmana, com aquell qui diu. A l'obrir dissabtes i diumenges, si feies un dinar amb amics o família de seguida l'havies de deixar per vindre a obrir la botiga. Amb els horaris hem sigut sempre molt constants.
L.V. - Ho hem tingut sagrat, sí. Ens diuen "per què tan estrictes, si sou els amos?". Precisament perquè som els amos, ens agrada complir. Ens hem perdut moltes coses, això sí.

M.A. - S'intueix algun relleu?
L.V. -
De moment no hi ha res en ferm. Obrir en cap de setmana tira molt enrere a la gent, però penso que, en aquest cas, és indispensable per sortir-se'n.