Juan Yeste Lutier

Ara puc dir que fer guitarres m'ha canviat la vida

Caniles, 1970.  Fa 25 anys que viu a les Borges. Li agrada la perfecció i cuidar cada detall perquè les guitarres que construeix siguin úniques i totalment personalitzades. Per desgràcia o per fortuna, va quedar-se a l'atur, i va ser en aquell moment, que va dur a terme el somni de construir la seua primera guitarra. 

Patrícia Valencia - D'on surt l'afició per fer guitarres?
Juan Yeste -
Vaig descobrir un lutier mentre el meu pare ens portava al mercat del poble del costat on vivíem, en un poble de Granada. Mentre ell aparcava el cotxe, jo veia des de la finestra com un senyor treballava amb fustes, però jo no coneixia l'ofici. Aquell home, quan veia que el mirava, em feia fora. Amb el pas dels anys, vaig descobrir que aquell home feia guitarres. 

P.V. - Des de quan ho fas?
J.Y. -
Quan em vaig quedar a l'atur, fa quatre o cinc anys, em vaig dir: si no ho faig ara, no ho podré fer mai més. I em vaig posar a buscar fustes i materials per fer una guitarra. 

P.V. - Quina va ser la primera guitarra que vas fer?
J.Y. -
La primera va ser per a meu fill gran i va ser tot un repte. El meu fill necessitava un guitarra nova i vaig pensar que en comptes de comprar-la, podia fer-la jo. Tot un repte aconseguir-ho.

P.V. - I com ho vas fer si no ho havies fet abans?
J.Y. -
Internet em va ensenyar quins eren els millors materials i algunes tècniques. Però quan a l'Escola de Música del meu fill es van assabentar que estava intentant fer-ne una, em van apuntar a unes jornades que es feien en el marc del Garrigues Guitar Festival. I allà va ser quan vaig conèixer un lutier en una xerrada, que ha passat a ser un bon amic, que em va ensenyar tots els passos per construir una guitarra. 

P.V. - Quan es tarda a fer una guitarra totalment manual?
J.Y. -
Són uns dos mesos de muntatge i un mes per envernissar-la. Cal ser molt meticulós en el moment de fer-la, i més si no utilitzes eines automàtiques. Les meves guitarres estan fetes de manera artesana i sempre busco la perfecció en cada guitarra que faig.

P.V. - Quins tipus de guitarra fas actualment?
J.Y. -
Faig guitarra espanyola, però dins d'aquest tipus, hi ha la guitarra clàssica i la flamenca. Si que hi ha més mides o materials, però sempre faig aquestes. Ara bé, estic obert a totes les opcions que em proposin.

P.V. - I quin és el preu d'aquests instruments?
J.Y. -
Quan venc una guitarra, intento posar un preu que em permeti cobrir les despeses. És una feina que m'omple molt; quan veus una persona que toca la guitarra que has fet, amb això sóc feliç.

P.V. - Algun músic destacat ha tocat amb les teues guitarres?
J.Y. -
Vaig tenir la sort que el junedenc Jaume Torrent, guitarrista de reconegut prestigi mundial, va provar la primera guitarra que vaig fer i em va dir que seguís endavant, que no ho deixés. Li va agradar molt el so que tenia. Ara vaig al Garrigues Guitar Festival i porto les guitarres, i els músics que hi van practiquen amb la meva guitarra abans de tocar.

P.V. - Saps tocar la guitarra?
J.Y. -
Ara n'estic aprenent, però quan vaig començar a fer-ne, no en sabia. Ha estat una mica per obligació. Gairebé puc dir que si hagués sabut tocar-la, no n'hauria fet, sinó que m'hauria dedicat a tocar aquest instrument.

P.V. - Què representa per tu aquesta feina?
J.Y. -
Jo sempre dic que, per sort o per desgràcia, quedar-me a l'atur em va permetre desenvolupar aquest somni. Amb el suport que he rebut puc dir que aquesta afició m'ha canviat la vida.

P.V. - A part de construir-ne, també fas reparacions?
J.Y. -
Sí. Tot i que n'hi ha algunes que a vegades no es poden reparar. Però les persones me les porten perquè potser són per al record o per mantenir-les en bon estat.

P.V. - T'has plantejat dedicar-t'hi a temps complet?
J.Y. -
Bé, la feina que tinc actualment em permet baixar aquí al taller, i treballar amb la guitarra que estic fent. Com que encara no tinc una gran llista de clients, m'ho puc compaginar. El meu somni és fer 12 guitarres a l'any, però en aquest moment no és possible perquè la feina que tinc també m'agrada.

P.V. - Utilitzes Internet per donar a conèixer la teua feina com a lutier?
J.Y. -
Sí. Tenim una pàgina web (GuitarrasYesteller) i una pàgina al Facebook per a totes aquelles persones que vulguin conèixer-nos.