Itxaso Palomar Cosmetòloga

On soc feliç és recol·lectant dins del camp

Durango, 1980.  Amb 23 anys es va traslladar del País Basc a Barcelona per formar-se, però l'amor va fer que marxés cap a l'Espluga Calba. Ara, enamorada de l'entorn natural de l'Espluga, i de la seua gent, utilitza diverses plantes de les Garrigues per crear la seua pròpia cosmètica natural sota el nom de Sibila Kreativa.

Laura Quintana - Com vas arribar al món de la cosmètica natural?
Itxaso Palomar -
Soc esteticista, però l'estètica superficial no em satisfeia i em vaig decantar pel món natural. A Barcelona se'm va donar l'oportunitat d'especialitzar-me en aromateràpia, que consisteix a aprofitar els olis essencials extrets de les plantes aromàtiques per beneficiar la nostra salut. Més tard vaig estudiar naturopatia i em vaig especialitzar en fitoteràpia, que és el coneixement de les propietats de les plantes per a la curació de símptomes i malalties.

L.Q. - Quan decideixes produir la teua pròpia cosmètica?
I.P. -
Quan vaig arribar a l'Espluga Calba, a les Garrigues en general, se'm va obrir la porta de posar en pràctica tot el que havia estudiat a Barcelona, ja que a la comarca hi ha una gran varietat de plantes. El fet d'haver treballat en un laboratori sintètic em va anar molt bé per conèixer l'altra cara i saber què és el que no vull per als meus cosmètics.

L.Q. - Per què Sibila Kreativa com a nom dels teus productes?
I.P. -
L'any passat vaig decidir pensar un nom pels meus productes perquè fins llavors els venia sense identitat. Després de molt rumiar vaig pensar en les sibil·les, amb les quals m'identifico. Aquestes eren dones paganes que vivien dins una cova, tenien un gran coneixement de la naturalesa i molta intuïció, com jo, que visc en una casa construïda sobre una cabana de volta. A més de ser intuïtives també eren creatives, per això vaig decidir posar Kreativa, amb k per fer honor a la meva terra.

L.Q. - A quin estil de persones estan dirigits els teus productes? 
I.P. -
Atrec molta gent que té una filosofia d'alimentació sana i que li agrada el món natural. Tot i això, em faria molta il·lusió que tothom consumís productes naturals i no productes que contenen ingredients no recomanables per la salut, com és el cas del desodorant, que porta alumini. Considero que la pell és un òrgan molt important.

L.Q. - Sobre quins valors se sustenta la teva marca? 
I.P. -
Artesanal, silvestre i sobretot respecte al medi.

L.Q. - On podem trobar els productes Sibila Kreativa?
I.P. -
A la tardor i a l'hivern els podeu trobar a diversos mercats, però si no a través de les xarxes socials. El boca-orella també ajuda molt. No puc arribar a molta gent perquè sóc una productora petita, tot ho faig jo, però mentre les coses estiguin ben fetes ja m'està bé.

L.Q. - Quins són els ingredients i plantes que més utilitzes?
I.P. -
El romaní i la farigola perquè a les Garrigues abunden. A més, gairebé tots els meus productes contenen oli d'oliva de les Borges Blanques.

L.Q. - Quin és el teu producte estrella?
I.P. -
La Farmaciola. Es diu així perquè és un regenerador espectacular per hematomes i ferides. L'ingredient principal és l'hipèric, conegut també com a herba de Sant Joan. A l'estiu, però, el que més faig és repel·lent de mosquits, també elaborats amb hipèric.

L.Q. - Pots viure plenament d'aquest ofici?
I.P. -
Sí, també faig tallers i cursos en què dono a conèixer els meus coneixements sobre la cosmètica natural. A més, desenvolupo protocols de composició per a laboratoris naturals.

L.Q. - Què et distingeix de la resta de marques de cosmètica natural?
I.P. -
Cada cop hi ha més cosmètica natural, però jo hi poso molta passió i amor. Soc molt feliç recol·lectant dins del camp amb la meva cistella; he crescut en un poble gran i també m'he mogut molt bé per la ciutat però hi ha una part de mi que estima la naturalesa. A més, a l'hora de fer el producte, penso en les necessitats de la persona que el consumirà.

L.Q. - Creus que la cosmètica convencional s'aprofita del concepte 'natural'?
I.P. -
Sí, hi ha una tendència a tot allò que és natural, però l'abundància d'informació també és desinformació.

L.Q. - Quins són els teus plans de futur?
I.P. -
No tinc una visió gaire àmplia perquè m'esgota mentalment, però tinc un projecte en ment que em permetrà ser més autosuficient. Es basa a tenir el meu propi camp per cultivar totes aquelles plantes que no puc trobar a les Garrigues, com és el cas de la lavanda.