Montse Pijuan Quer Presidenta de l’Agrupació de Comerciants de les Borges Blanques

La temporada comercial d’estiu també serà magra

Les Borges Blanques, 1965. La Montse regenta, junt amb la seua germana, la botiga Confeccions Pijuan, a la plaça 1 d'Octubre. Fa set anys que és presidenta de l'Agrupació de Comerciants de les Borges, l'única entitat d'aquest tipus a la comarca. Fundada el 1991, impulsa campanyes de promoció i organitza activitats per posar en valor el comerç local. Parlem amb ella sobre les conseqüències de la crisi del coronavirus en el teixit comercial de la capital garriguenca.

MIQUEL ANDREU - Ara que fa dos mesos que estem en aquesta situació, quin balanç es fa des del comerç local de com aquesta l'afecta?
MONTSE PIJUAN -
Per a molts comerços han estat dos mesos de tancament total, els qui han pogut han fet ERTO per als treballadors, però la quota d'autònoms te la passen igual i no hi ha hagut ingressos. El dia 4 ja van obrir les perruqueries i l'altre dia, en una reunió, es plantejava també com quedaria el tema terrasses quan s'entri a la fase 1. Des de l'Ajuntament ens han dit que estudiaran cas per cas. Només poden obrir al 50% i com que n'hi ha que són petites, es mirarà d'ampliar espai als costats. Si no tens un mínim de taules no surt a compte obrir el local.

M.A. - Heu tingut prou informació o heu anat una mica a les palpentes sobre què es podia fer i què no en cada moment?
M.P. -
D'informació ens n'han anat donant. Des de l'Ajuntament ens passaven correus, també. Sí que ha sigut una mica incert això de les fases, si la 0, si la 1, bars que no sabien si podrien obrir o no, per exemple. Una cosa eren les propostes de la Generalitat, però les havia d'aprovar l'Estat i no quedava gaire clar.

M.A. - Ara que es comencen a poder obrir més establiments, heu notat un canvi d'hàbits de compra per part del client?
M.P. -
En el meu cas, quasi tothom m'ha vingut amb cita prèvia, havent trucat primer per telèfon si hi seria i a quina hora podien vindre. Altres no sé si tenen la possibilitat de poder servir online. En comerç electrònic, el comerç local no estem preparats per vendre d'aquesta manera, la majoria no tenim pàgines web i aquestes coses. 

M.A. - A finals d'abril vau difondre un vídeo instant la gent a apostar pel comerç local. Creieu que s'haurà reforçat la consciència sobre la importància d'apostar-hi?
M.P. -
Vam veure que moltes poblacions comercials feien vídeos perquè la gent prengués consciència que aquí tens un comerç local que et dona facilitats. Si servirà? No ho sé, potser ara al principi més, a l'haver-hi les grans superfícies tancades i restricció de moviments. De conscienciació n'hi hauria d'haver. El comerç local pot donar millor servei que grans superfícies o franquícies. La temporada d'estiu, però, serà magra, perquè no hi haurà celebracions amb gent com abans, comunions, casaments, les festes majors que pengen d'un fil... El consum baixarà, clar, tenint en compte, a més, que hi ha gent que s'haurà quedat sense feina o amb menys ingressos. 

M.A. - Ara al maig tocava fer el Mercat de la Ganga, la 36a edició. Com queden afectades les activitats habituals de l'Agrupació?
M.P. -
El Mercat de la Ganga havia de ser el dissabte 9 de maig i s'ha hagut de suspendre. També teníem ja el material preparat de la campanya Aquesta primavera, compra i guanya a les Borges, que s'havia de fer entre el 23 de març i el 4 d'abril i que fa tres o quatre anys que organitzem, en què amb les compres et podien tocar unes bosses reutilitzables, 1.600 bosses entre els 32 associats que som. L'haurem de fer més endavant. A l'estiu ja fa un parell de temporades que no fem el Mercat a la Fresca. D'altra banda, estem estudiant amb l'Ajuntament de fer alguna cosa per reactivar el comerç quan estiguem oberts normal, però dependrà del cost econòmic que suposi per a l'entitat.

M.A. - A part de les campanyes de promoció que es puguin fer, compteu amb alguna línia d'ajuts?
M.P. -
A nivell de l'Estat o de la Generalitat hi ha hagut uns ajuts de 2.500 euros, però ho havia de gestionar cada comerç particularment. Sé que des de l'Ajuntament de les Borges s'està estudiant de bonificar d'alguna manera els qui no han tingut cap mena d'ingrés, però desconec com està, ho hauries de parlar amb ells.

M.A. - Ha hagut de tancar algun comerç en aquest temps?
M.P. -
He sentit algun rumor, però confirmat no em consta. Un dels sectors que segur que més patiran és el de bars i restauració, que són els últims que podran obrir amb normalitat.