COMARCA

L’energia de les ZDP s’evacuarà a 39 quilòmetres de les centrals eòliques

L’energia elèctrica que produeixin les centrals eòliques de les ZDP del Baix Segrià i Garrigues Històriques (Llardecans, Maials i Almatret) recorrerà uns 39 quilòmetres abans d’entrar a la xarxa espanyola d’electricitat (REE), segons van informar fonts del Consell Comarcal del Segrià.
Això seria així perquè la Generalitat de Catalunya contempla la construcció de la substació d’evacuació a els Alvals (Garcia, Ribera d’Ebre), segons les mateixes fonts.
Aquesta ZDP també inclou la Ribera d’Ebre -en concret unes 70 hectàrees- com a zona de desenvolupament eòlic. Es descartaria doncs la subestació de Maials que quedaria per a les centrals eòliques de les Garrigues administratives (la Granadella i Bellagurada, de moment).
D’aquesta manera, les línies elèctriques d’evacuació recorreran paral·lelament el riu Ebre però l’haurien de sortejar en dues ocasions abans d’arribar als Alvals.
En aquests moments s’està construint el que serà la comissió de negociació i seguiment de la ZDP amb el Departament d’Economia i Finances. Segons aquestes fonts, els representats del territori serien Ricard Pons, president del Consell Comarcal del Segrià, i Òscar Josep Bosch Pujol, alcalde de Flix.
 

Empreses

Per optar a la construcció d’un parc eòlic en una ZDP les empreses han de presentar ofertes a la Generalitat de Catalunya.
La passada setmana es van obrir les pliques i, segons es confirma des del Consell Comarcal, són cinc les companyies que optaran a construir els futurs parcs: R.Solé SL, Acciona, Comsa i Unión Fenosa-Gas Natural, que han format una unió d’empreses per participar en aquest concurs.
El nom de la cinquena empresa no ha trascendit.