ECONOMIA

Malestar entre els pagesos per l’augment de les inspeccions de Treball a la campanya de la fruita

L’organització Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) ha denunciat en roda de premsa la Inspecció de Treball per un excés de zel en els controls que està realitzant durant aquest estiu en les finques de fruita de les comarques de Ponent. El responsable del sector de la fruita de JARC, David Borda, va acusar l’organisme de “criminalitzar els empresaris del sector de la fruita”. Així, va precisar que “estem d’acord en que es portin a terme les inspeccions, però no com es fan, ja que estan guiades per un afany recaptatori”.
Borda va comentar que des que la Inspecció de Treball s’ha traspassat a la Generalitat, els controls són més exhaustius. En aquest sentit, va afegir que les visites s’han disparat durant aquest any en els àmbits del comerç, l’hostaleria i l’agricultura, sectors marcats per l’estacionalitat de l’activitat.
En aquests controls els tècnics comproven que les explotacions agràries o les empreses compleixin amb la normativa de riscos laborals, paguin els salaris que fixa el conveni i assegurin els treballadors en el règim de la Seguretat Social.
12.000 inspeccions

JARC alerta que durant els mesos d’estiu el Govern realitzarà 12.000 inspeccions, quan la passada campanya tan sols van ser 300. Per aquest motiu, des de JARC expliquen que “els empresaris de la fruita no som els únics responsables que hi hagi treballadors sense papers”. A més, s’assenyala que l’increment en el nombre d’inspeccions no implica que es millori la qualitat. “Estem constatant que cada any existeixen menys casos d’irregularitats”, indica Borda.Davant l’excés de documentació i requisits sol·licitats per la Inspecció, JARC va explicar que té una “sensació de persecució”, pel que va reclamar un major sentit comú en l’aplicació de la normativa.
 

Evitar la saturació

D’altra banda, Borda va exigir a les cooperatives que no admetin la fruita sense el punt òptim de maduració, ja que les empreses destinatàries de les exportacions retornen el gènere. Com a exemple, va indicar que Alemanya va retornar una partida de la varietat de pera llimonera que encara no estava suficientment madura. D’aquesta forma, “l’única cosa que s’assoleix és saturar el mercat de fruita”.