COMARCA

El Consell Comarcal engega una campanya per impulsar la recollida selectiva amb fins socials

La Conselleria de Sostenibilitat del Consell Comarcal de les Garrigues posa en marxa la I Marató de Reciclatge amb l’objectiu d’impulsar la recollida selectiva a tots els pobles de la comarca.
La campanya, sota l’eslògan Les Garrigues Recicla, pretén fomentar aquesta activitat i alhora fer extensiu el missatge que “com més reciclem, més hi guanyem”. I és que amb l’increment del reciclatge també s’assoleix un segon objectiu: augmentar els diners que es reben a través del cànon de l’Agència de Residus de Catalunya. “Això vol dir que són diners que van directament als municipis i retornen als ciutadans en forma de serveis”, va explicar el responsable de l’àrea de Sostenibilitat, Xavier Gispert. Tenint en compte que la comarca presenta un percentatge molt alt de gent que supera els 65 anys, Gispert va avançar que els diners retornats s’entregaran als seus municipis perquè siguin destinats a projectes de caràcter social, com la llei de la dependència. Aquesta decisió és fruit del debat de consells d’alcaldes i de reunions entre el govern de la comarca i els governs locals. Actualment, segons Gispert, es recuperen uns 50.000 euros l’any a través del cànon. L’objectiu és ara incrementar el retorn fins als 70.000.
Alhora, coincidint amb les festes majors d’estiu aposta per fomentar la consciència ecològica i com a novetat, la campanya impulsa la participació de tots els garriguencs amb la creació d’un bloc: les garriguesrecicla.blogspot.com. A través d’aquest bloc, els ciutadans podran fer arribar les seues iniciatives o idees de reciclatge amb la finalitat de batre un rècord de residus reciclats.
Ara, en la primera fase d’aquesta campanya (que compta amb un pressupost de 10.000 euros) es repartiran fulletons informatius i es promocionarà la campanya a través de la ràdio i la premsa. Així mateix, es durà a terme el marcatge de contenidors de recollida selectiva de residus amb l’eslògan de la campanya per tal de motivar la gent i despertar la consciència cívica del reciclatge.
D’altra banda, de cara als mesos de setembre i octubre, el Consell Comarcal espera rebre una subvenció de l’Agència de Residus de Catalunya que permetria posar en funcionament la segona fase d’aquesta campanya: difondre la cultura del reciclatge entre els escolars de la comarca. En total la campanya està valorada en 26.000 euros.
 

Abocadors

Un dels avantatges col·laterals del reciclatge és que a menys rebuig, més temps de vida es proporciona als abocadors. Així ho va explicar el president del Consell Comarcal, Josep Lluís Balsells, que va ressaltar que a l’abocador de la comarca s’hi durà a terme de manera imminent una ampliació (la previsió és que es faci aquest mes de setembre). Es tracta, en concret, de l’aixecament dels murs de contenció per tal d’allargar la vida de l’abocador durant un parell d’anys més, fins que el govern comarcal acabi de gestionar la compra d’un nou terreny. Aquesta actuació està finançada per l’Agència de Residus de Catalunya.