CULTURA
- Juneda

XXIII Aplec de la Sardana i Grups Folklòrics a Cracòvia

Membres de la Colla la Roca Fumada de Juneda van viatjar el passat 6, 7 i 8 d’agost a Cracòvia (Polònia) per assistir al XXII Aplec Internacional de la Sardana i Mostra de Grups Folklòrics. El certamen, que organitza cada any l’Associació per a la Difusió del Folklore (Adifolk), pretén donar a conèixer la cultura i les tradicions catalanes a les diferents nacions europees.
Juneda va ser-hi present com a representant del món dels capgrossos, ja que cal recordar que des del passat 4 de juliol custodia durant dos anys els gegants Primavera, Estiu, Tardor i Hivern de l’Agrupació de colles de Geganters de Catalunya.
El dia 6, els capgrossos de l’Agrupació van ser els encarregats d’interpretar un guió on s’explicava als polonesos i especialment als cracovians de què podrien gaudir a la plaça Major, Rynek Glówny. El dia 7, els representants de les principals institucions catalanes van ser rebudes per les de Carcòvia i es va dur a terme un intercanvi de records. Mentrestant, tots els grups de castellers, geganters, sardanistes, corals, havaneres, dansaires i diables, entre altres, van fer una passejada pels carrers més emblemàtics de Cracòvia.
Finalment, el dia 8 va ser el dia de la mostra de balls. La Roca Fumada va ballar amb els capgrossos de l’Agrupació “la Dansa dels Quatrepunts”. La cap de la colla de La Roca Fumada, Maria del Roser, va titllar d’apoteòsic el correfoc que es va dur a terme a la nit i parlà d’un gran treball en equip. “Senzillament s’ha de viure des de dins per adonar-te de quant treball i organització i molta mà esquerra, voluntariat i persones predisposades poden aconseguir un acte com aquest”.