ECONOMIA

Compte enrere per presentar al·legacions a les ZDP eòliques abans del 7 de febrer

A la Granadella ja s'han aixecat 31 torres, la meitat de les previstes FOTO: X. Minguella

L’Executiu català ha publicat l’Informe de Sostenibilitat Ambiental Preliminar (ISAP) de les Zones de Desenvolupament Prioritari (ZDP) per a la instal·lació de noves centrals d’energia eòlica en territori català. El document informa que a partir de la seua publicació es poden presentar al·legacions abans del 7 de febrer.
En un aspecte més tècnic o ambiental, el document esmenta quins vectors queden exclosos per instal·lar molins, com són els espais protegits (PEIN, ZEPA) o indrets d’hàbitat d’animals protegits (àliga cuabarrada, etc.). Així, segons ha decidit la Generalitat, aquests indicis es tindran en consideració a l’hora d’elegir les alternatives o zones destinades a tal fi.
En contraposició, el document remarca quins són els aspectes favorables a la ubicació de centrals eòliques: zones properes a la xarxa viària per evitar obrir nous accessos i zones per on passen línies d’alta tensió.

Coordinadora eòlica
Per la seua banda, la Coordinadora Les Garriques per una Eòlica Sostenible, consultada per aquest mitjà arran de la notícia, ha manifestat que presentaran al·legacions a l’informe en el sentit de “reclamar una major concreció”, ja que manté que es tracta d’un document “excessivament vague”.
L’entitat de les Garrigues també posarà en relleu que “les Garrigues, a hores d’ara, ja presenta una important sobresaturació, atenent a les centrals en servei i les que estan en tràmit”.