ECONOMIA

Calculen que la campanya de l’oliva finalitzarà amb un 63% menys de producció que en anys anteriors

Unió de Pagesos adverteix que, amb la collita d’olives pràcticament acabada, la campanya 2011-2012 es tancarà amb una producció de 13.249 tones, un 63% menys que la mitjana de la producció de les campanyes que van entre el 2008 i el 2010, i que va ser de 35.823 tones. Aquesta important davallada de la producció, bàsicament causada per la forta sequera patida enguany, juntament amb l’abaixada de preus en origen, suposarà unes pèrdues de quasi 51 milions d’euros per al sector durant la campanya de comercialització 2011-2012.

Entre les propostes que ha reiterat el sindicat per tal de pal•liar la situació de crisi hi ha investigar les presumptes pràctiques il•legals de la gran distribució, incrementar els controls en l’etiquetatge, adequar la fiscalitat dels productors a la pèrdua d’ingressos, fomentar l’ús de l’oli d’oliva dins les institucions catalanes o substituir l’actual mecanisme d’emmagatzematge privat per un de retirada de producte del mercat.

Quant als efectes de la sequera, Unió de Pagesos ha demanat al departament d’Agricultura que articuli un ajut d’Estat per als productors més perjudicats per tal d’evitar l’abandonament de les explotacions. El sindicat proposa que l’ajut es dirigeixi només a aquells agricultors a títol principal que hagin patit pèrdues superiors al 30% de la seva producció, i que aquesta suposi una part significativa dels seus ingressos. Unió de Pagesos calcula que es necessitarien 8 milions d’euros per a unes 6.000 explotacions, les més afectades.