COMARCA
- Les Borges Blanques

Pelegrí anuncia alternatives consensuades amb el sector de l'oli per tal de dotar-lo de major liquiditat

El conseller va inaugurar ahir la Fira de l'Oli de les Borges Blanques

El màxim responsable d'Agricultura va aprofitat l'acte d'inauguració del certamen firal per anunciar que el seu departament està treballant, conjuntament amb el d'Economia i Coneixement, per articular mesures que ajudin a donar liquiditat a les empreses del sector oleícola que han patit els efectes de la sequera. Així, va anunciar una nova línia de crèdits a interès bonificat, consensuada amb el sector, per aquelles altres explotacions que puguin acreditar la manca de liquiditat a causa de la crisi de l'oli d'enguany i no tenen contractats els esmentats préstecs.

Està previst que aquestes línia pugui activar-se durant al març, un cop s'acabin de concretar els detalls i es faci la corresponent tramitació per la seva aprovació i publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) "perquè permeti preparar amb confiança la campanya de l'oli 2012-2013", ha dit el conseller. Pelegrí també ha recordat la línia que ja va posar en marxa el departament per augmentar els períodes de carència per a aquelles explotacions que ja tenien préstecs contractats amb l'Institut Català de Finances (ICF) o amb l'Institut Català del Crèdit Agrari (ICCA).

A més de l'articulació d'ajuts, el conseller va exemplificar l'aposta del Govern cap al sector agrari amb la rebaixa del preu de l'aigua del Segarra-Garrigues per tal de fer-lo "assumible i assequible" pels regants. Sobre aquesta qüestió, i després d'un any de forta sequera, Pelegrí va fer una crida als pagesos a apostar pel nou regadiu que ha d'ajudar "garantir les produccions, a rendibilitzar les explotacions i a tirar endavant els projectes dels pagesos".

Pelegrí va refermar el "gran potencial" del sector agrari, un sector "viu, estratègic i estabilitzador de la nostra economia" i va dir que és "una ferma aposta per la recuperació econòmica" com indiquen dades com ara que l'ocupació al sector ha tingut un lleuger increment en relació a l'any anterior, l'increment de les exportacions o l'augment de la despesa en alimentació. En aquest sentit, va parlar de l'agricultura, i en especial, l'oli, com "un gran element dinamitzador" de les Garrigues i va dir que cal fer-ne pedagogia per donar a conèixer les seves qualitats saludables a més de defensar la necessitat d'apostar per la seva internacionalització.