COMARCA

Creen una plataforma en contra de la planta de biomassa de Juneda

El canal d'Urgell al seu pas per la Vall de Miravall, una zona eminentment agrícola

Un grup de ciutadans i ciutadanes de diversos municipis de la comarca preocupats per la instal·lació prevista d'una incineradora de biomassa a la vall de Miravall, terme municipal de Juneda, s’han reunit per crear la plataforma "Garrigues per la defensa del territori".

Molts d'aquestes persones ens van mobilitzar fa uns anys en contra dels abocadors projectats a Vinaixa i Juncosa, i ara volen reprendre l'activitat per defensar un model de comarca oposat a aquest tipus d'instal·lacions que consideren “perjudicials i de dimensions impròpies”. De moment, la plataforma ja ha aprovat el manifest de creació, ha fet arribar les seves queixes al Síndic de Greuges i aviat començaran les accions de sensibilització i denúncia.

Aquest col·lectiu assegura no oposar-se a la biomassa com energia renovable, sinó a la ubicació, dimensions i objectius que aquesta central comportaria. Consideren que la combustió de matèria generaria unes micropartícules que els filtres no podrien impedir que anessin a parar a l’atmosfera i que, segons diversos estudis, podrien afectar directament a la salut de les persones. Així mateix, denuncien la “saturació d’emissions” en una zona on ja hi ha una planta de tractament d’oleàcies i l’any que ve s’hi posarà en funcionament la termosolar de les Borges que incorpora també la crema de biomassa.
 

(Podeu llegir el manifest en el document adjunt)