ECONOMIA

Retallada d’ajuts a la fruita seca del 67% del Ministeri d’Agicultura

JARC demana que s’impulsi el Pla de reconversió que ha de permetre modernitzar les explotacions

Dels 60 es passa a cobrar 20 euros/hc

El sindicat d’agricultors JARC-COAG ha denunciat en una nota que la retallada dels ajuts a la fruita seca que pretén fer el Ministeri d'Agricultura enguany “perjudicarà seriosament les economies d’un sector molt tocat per la crisi i per la seva vulnerabilitat, ja que acostuma a estar ubicat en zones deprimides”. Segons ha pogut saber aquest sindicat la retallada deixarà els ajuts als agricultors professionals en només 20€/ha, un fet que suposa una retallada del 67% respecte al que van percebre el 2010, ja que l’any passat ja es van reduir aquests ajuts. A més a més, a data d’avui, els productors encara tenen pendent de cobrament 3,19€/ha de la part de l'Estat corresponents a l’exercici 2011. L’entitat demana un Pla de reconversió per poder modernitzar les explotacions.

El responsable de la sectorial de la fruita seca de JARC, Sisco Esquerda, considera que si bé és cert que vivim en una conjuntura crítica ha denunciat que "si s’han de retallar els ajuts, el que no es pot fer es tenir la mateixa consideració per als que són agricultors professionals que als que no ho son". Alhora es considera "injusta" la retallada ja que l'import que perceben els productors "ha estat el mateix en pràcticament deu anys (1990-2010), sense ni tan sols afegir-hi l'increment del cost de la vida".

JARC demana al Departament d'Agricultura que continuï apostant pel sector i que mantingui el import de 60,375 euros/ha, ja que els ajuts "són imprescindibles per a compensar les grans importacions sense aranzels duaners d’ametlla americana i avellana turca, on els costos de producció i la fiscalitat a la que estan sotmesos els productors són molt superiors als que suporten els nostres productors”.