COMARCA, ECONOMIA
- Bovera

Manifest dels alcaldes de CiU en contra dels POUM imposats per la Generalitat

Bovera és un dels pobles que es veurà afectat per aquesta mesura del departament.

Vuit alcaldes de Convergència i Unió, CiU, de pobles de les Garrigues administratives i tres més de les Històriques s’han adherit a un manifest “d’indignació pels plans urbanístics imposats per la Generalitat sense tenir en compte els ajuntaments”, segons una nota de premsa feta pública per la formació política.

Els alcaldes de Bellaguarda, Bovera, Cervià, la Granadella, Granyena, Juncosa, Puiggròs, el Soleràs, Aspa, Sarroca i Sunyer s’han sumat a aquest manifest en contra de la redacció impulsada “pel departament de Política Territorial i Obres Públiques que ha imposat per via d’urgència planificacions urbanístiques a 48 pobles lleidatans, que pertorben greument la vida municipal”, segons apunta el manifest.

Segons fonts d’Urbanisme, a les Garrigues Administratives no es veurien afectats per aquesta legislació els pobles de Fulleda, l’Albi, Juneda, la Floresta i els Omellons que ja els tenen aprovats, a més de les Borges Blanques,  el Vilosell, Tarrés, la Pobla de Cérvoles i Vinaixa que tenen normes subsidiàries, i d’Arbeca, Cervià i l’Espluga Calba que l’estan acabant de tramitar.

La resta es veurien afectats per la redacció imposada per departament de Política Territorial i Obres Públiques. Una redacció, diuen els alcaldes convergents, “feta per empreses d’arquitectura externes a la conselleria, que no tenen els coneixements suficients del territori”, i que “s’ha fet amb precipitació i moltes presses per tancar tot el procés abans que acabi la legislatura”, el que els porta a afirmar que té “un clar caire electoralista que va en detriment de les poblacions afectades i de bon planejament urbanístic”.
Pel que fa a les Històriques només  Sarroca, Alfés i Maials tenen un POUM aprovat, fet pel qual tota la resta es veurien afectats.
Al·legacions

Els alcaldes de CiU “han decidit presentar al·legacions als documents redactats per la Generalitat en defensa dels seus pobles i de la legalitat, demanant al conseller  que respecti l’autonomia municipal i actuï amb  sensatesa”, ja que “l’electoralisme no ha de formar part d’uns documents que hipotecaran el desenvolupament sòcioeconomic de molts pobles”, diu la nota feta pública per CiU. 

Afegeixen que un Pla d’Ordenació Urbanística “comporta i requereix un llarg procés de diàleg i consens amb els veïns. Això implica un temps considerable amb l’objectiu  que la normativa de planejament sigui compatible amb les expectatives i les necessitats de la població i la legislació urbanística”. És per aquest motiu que els alcaldes demanen que s’allargui el termini de presentació d’esmenes al planejament imposat per la Generalitat i que de cap manera afecti els pobles que ja tenen el seu planejament en tràmit, “que en la majoria dels casos ja es conegut i beneït per la pròpia Generalitat”. Dels 48 pobles afectats de tota la província, 29 són governats per alcaldes de CiU.