ECONOMIA

La sequera amenaça el 40% d’ametllers i el 50% de les oliveres

Les altes temperatures –que aquest mes d’agost durant el dia han superat els 30 graus i que de nit no baixen dels 23– juntament amb la manca de pluges comdemnen les produccions d’oliveres i ametllers en les plantacions de secà.

Segons càlculs del vicepresident primer de la Federació de Cooperatives Agràries i president de la Denominació d’Origen Les Garrigues, Joan Segura, l’onada de calor pot acabar amb un 30% o 40% dels ametllers. En el cas de les oliveres es preveu una reducció d’entre un 40 i un 50%.

Joan Segura, en declaracions a SomGarrigues, es va mostrar especialment crític amb la situació: “L’aigua del Segarra-Garrigues és la gran reivindicació del món agrari. Sense accés al regadiu molts pagesos de secà abandonen les seues finques”, va dir Segura. Actualment, costa trobar feina, si no molts haurien marxat de la pagesia. En regadiu pots calcular més o menys quan cobraràs, en secà no”, va afegir.

Si la pluja arriba en els propers dies les olives encara es podrien recuperar. En cas contrari, la d’enguany seria la segona campanya amb una mínima producció d’oli. “Si a sobre de tenir poca producció el preu és baix, la campanya s’enfonsa. A més, mentre Europa permeti les mescles amb oli denominació d’origen i d’altra mena, hi ha poca cosa a fer”.