COMARCA, ECONOMIA
- Maials

Arriba la Fira de l'Oli Verd de Maials

Una de les edicions anterior del certamen.

Ja és aquí la primera oportunitat de tastar l'oli nou. La Fira de l'Oli Verd de Maials, que se celebra aquest cap de setmana organitzada per l'ajuntament i la cooperativa del municipi, és la primera de les fires relacionades amb el món de l'oli i enguany arriba a la seva quinzena edició, després d'haver anat creixent i haver consolidat uns 80 expositors i uns 10.000 visitants de mitjana.

Tot i les pluges de les darreres setmanes, aquesta és una campanya marcada per la sequera, que pot deixar la producció a nivells de l'any passat, que ja va ser anormal pel mateix motiu. Tot indica, però, que la qualitat no se'n ressentirà, sinó tot al contrari.

Entre les novetats d'enguany, destaquen les visites guiades que es fan a la Vila Closa i la circulació d'un trenet que portarà els visitants pels indrets més emblemàtics de Maials. D'altra banda, aquest any es repeteix la iniciativa "Amic de l'Oli", que s'atorgarà a la doctora especialista en dietètica Pilar Senpau, que eldissabte a la tarda oferirà una conferència sobre els beneficis d'una dieta saludable, amb protagonisme destacat de l'oli d'oliva verge extra. Altres anys havien estat investitats el Mag Lari i el periodista i escriptor Vicenç Villatoro.

L'alcalde de Maials, David Masot, explica a SomGarrigues que la fira "serveix per donar a conèixer, d'una banda, el nostre producte estrella, l'oli, i, de l'altra, el poble i el seu entorn", del qual en destaca "l'encant dela pedra de molts edificis, que realment se'n veu a pocs llocs de tan ben conservada, la part antiga o Vila Closa, el pi centenari, l'alzina centenària, la cabana de volta del Mas de Llauradó, l'església del segle XVIII o el museu de cal Cabalesila". En quant a la possible afectació de la crisi al certmane, Masot considera que no afectarà en qualitat, però que sí "s'afegeix a la crisi en què sempre ha viscut la pagesia" i que "dos anys de sequera profunda es noten". "Sort dels regs del Segrià Sud, que pal·lien una mica la situació, però qui només té secà pateix de valent", afirma.