COMARCA

Els partidaris del dret a decidir, cinc vegades més que els que no

Els partidaris de convocar una consulta ciutadana per decidir sobre l'horitzó nacional del país multipliquen per cinc els partidaris de no fer-la. Així es desprén dels resultats electorals d'aquest diumenge als 33 pobles de les Garrigues, on CiU, ERC, ICV, CUP i SI aconsegueixen sobrepassar la xifra dels 10.000 vots (10.463), mentre que PSC, PP i C's n'obtenen 2.065.

Si es comparen aquests resultats amb els de fa dos anys, es constata que la diferència entre els dos blocs encara s'ha eixamplat més, ja que aleshores va ser de 8.000 per una banda i 2.500 per l'altra, cosa que demostra que no només hi ha hagut transvassament de vots, sinó que s'ha produit una major mobilització dels partidaris del dret de decidir. Tant és així, que si la segona força el 2010 a la comarca era el PSC, ara ho és ERC, que escurça distàncies amb CiU. De fet, els republicans passen a ser el segon partit més votat a 31 dels 33 municipis garriguencs, amb l'excepció de Fulleda (on són primers) i els Omellons (on són tercers, en favor del PP).

CiU continua sent la formació majoritària a les Garrigues, obtenint la victòria a tots els pobles (excepte Fulleda) i incrementa el conjunt de vots de 5.800 a 6.400. A la punxada de CiU a Catalunya, per tant, no hi han contribuit en cap cas els resultats a les Garrigues.

D'altra banda, la comarca comptarà amb un nou representant a la cambra catalana, ja que l'alcalde de l'Albagés, Albert Donés, ha obtingut finalment l'escó, el tercer d'ERC a Lleida, i s'afegeix així a Ramona Barrufet, número 3 de CiU i única representant comarcal fins ara.  

[Consulta els resultats dels 33 pobles i la comparativa amb el 2010 al fitxer adjunt]