COMARCA

Les Garrigues celebren les festes dedicades als seus patrons

Sant Antoni, sant Sebastià i sant Blai. Són molts pobles de la comarca que celebren jornades festives en honor als seus patrons, tot seguint la tradició

Com cada any, al Vilosell baixaran el sant de l'església a l'ermita (foto: Xavi Minguella)

Sant Antoni Abat és el tradicional protector dels animals i en honor seu se celebren un gran nombre de festes populars arreu de la comarca. Una de les més conegudes és la de la capital de les Garrigues, amb els tradicionals Tres Tombs, on diverses carrosses desfilen al voltant del parc del Terrall el diumenge de la Fira.
Ara bé, aquesta és també una festa clau en altres poblacions. Sant Antoni Abat s’escau el 17 de gener i són molts els municipis que ho han celebrat aquest mateix dia.
A la Granadella, a les 9 del matí d’aquest dia, hi va haver un esmorzar a l’ermita i seguidament una missa i benedicció dels animals. A la tarda, es va organitzar un berenar amb coca i xocolata i es va rifar un pernil i també unes cistelles.
Per la seua banda, a Bellaguarda va ser festa local i al migdia va haver-hi missa de sant Antoni.
Castelldans és una altra població que va celebrar aquesta festa el dia 17, on va tenir lloc la tradicional missa de Sant Antoni i la benedicció de les coques, ofertes per una família que, com cada any, va renovar el vot de sant Antoni Abat.
Tal com és tradició, a Llardecans també es va celebrar la festivitat de Sant Antoni. En aquest cas, la nit del 16 i el 17 de gener, es van encendre fogueres en diversos carrers de la població.

Sant Sebastià, sovint invocat per protegir les poblacions de les desgràcies, s’escau el 20 de gener i també són força les poblacions de la comarca que celebraran aquesta festa. A Maials, per exemple, tindran la seua Festa Major de Sant Sebastià els dies 18, 19, 20 i 21 de gener, amb moltes activitats organitzades, com ara la missa honorífica al patró, la Festa dels Tres Tombs, sessió de ball, partits de futbol o discomòbil.
Al Vilosell, el mateix dia 20 hi haurà la tradicional missa i processó, on treuran el sant per portar-lo de l’església a l’ermita. Després es farà un dinar popular i s’aprofitarà per homenatjar els octogenaris.
Alfés i Torrebesses també són municipis que celebraran aquesta festa.

Més endavant, el 3 de febrer, Alcanó i la Floresta celebraran la festivitat de Sant Blai. També Almatret tindrà la seua Festa Major de Sant Blai els dies 1, 2 i 3 de febrer.