COMARCA

Jornada sobre com tenir uns pobles més endreçats i atractius

El proper divendres 25 de gener al matí tindrà lloc a la sala d’actes de l’Abadia vella de les Borges Blanques una jornada tècnica sobre paisatge urbà, amb la participació de tècnics i responsables d’urbanisme.

L’acte l’organitza la consultoria "La Llena Ambiental" que s’ubica en aquest edifici històric de la capital de les Garrigues. Segons els organitzadors "l’urbanisme dels darrers anys va centrar molts esforços en els aspectes estructurals i els grans elements que conformen les ciutats i pobles: mobilitat interior i accessos, equipaments, paràmetres bàsics de seguretat, volumetria, accessibilitat, etc". Avui, en el difícil context econòmic d’ajuntaments i famílies, "tal vegada arriba l’hora dels petits detalls, que són sovint els que marquen la diferència i que no es basen tant en termes d’inversió sinó més aviat en l’aplicació de criteris clars en el disseny, en la sensibilitat i en la consideració d’aspectes més formals i alhora més visuals que, al capdavall, són aquells que contribueixen decisivament en la imatge que es projecta cap al visitant i, nogensmenys, cap als propis residents". "Per uns i altres, un paisatge urbà endreçat i de qualitat [...] equival a més benestar i millor qualitat de vida".

L’objectiu de la jornada és proporcionar eines pràctiques als participants per a millorar aspectes formals, estètics i de funcionalitat de la gestió urbanística de l’espai públic, així com introduir bones pràctiques en el disseny de la ciutat. S’adreça especialment a planificadors, arquitectes i urbanistes, tècnics de l’administració, alcaldes i regidors d’urbanisme, mobilitat o qualitat urbana, estudiants o llicenciats en matèries relacionades i altre públic interessat en l’aspecte exterior de la ciutat.

La jornada l’obrirà Pere Sala i Martí, coordinador de l'Observatori del Paisatge de Catalunya, i hi intervindran Jaume Busquets, del Departament de Territori i Sostenibilitat, Ramon Queralt, consultor de "La Lllena Ambiental" i Marta Vallès, tècnica de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès. Posteriorment, tindrà lloc una taula rodona amb els arquitectes i urbanistes Carles Llop, Salvador Giné i Lluís Guasch, que debatran sobre l’aplicació quotidiana en la praxis urbanística dels criteris de millora i endreça urbana explicats durant el matí. La taula estarà moderada per Raimon Roda, paisatgista i tècnic de la Diputació de Barcelona. Les inscripcions es poden fer al web www.lallena.cat.