COMARCA

Els tècnics descarten Ascó per acollir l’MTC però el govern el manté com a candidat

Ramon Domènech, alcalde de Bovera, mostra en una imatge d’arxiu, el mesurador de radioactivitat del poble, del qual en desconeix el seu funcionament.


Els tècnics del Ministeri d’Indústria del govern espanyol han emès un veredicte sobre la ubicació del Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) que ha d’acollir els residus nuclears de tot l’Estat. En aquest document previ, sense caràcter vinculant, el ministeri escull la població de Zarra (València) per ubicar el magatzem de residus nuclears. No obstant això, la darrera paraula la tindrà el consell de ministres qui podria escollir Ascó per a col•locar l’MTC ja que encara és una dels municipis candidats. De fet, si el govern no pren una dessició i allarga el procés, s’espera que el MTC sigui l’eix de la precampanya electoral dels partits a les Terres de l’Ebre.

Cal recordar que la comarca de les Garrigues –juntament amb els municipis de la Ribera d’Ebre- van protestar fortament en saber que Ascó podria acollir el magatzem. I és que pobles com Bovera se situen a 15 quilòmetres en línia recta de la CN Ascó. Maials, en canvi, en queda a uns 20 i Llardecans a menys de 30. Cal dir però, que veïns d’Ascó i de pobles propers es van mostrar a favor del MTC, dividint així l’opinió dels ciutadans de la zona.

Per la seua banda, la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) i el Grup Intercomarcal Veïns d'Ascó faran la primera protesta diumenge que ve, quan tallaran la C-12 a l'altura d'Ascó. El calendari de mobilitzacions continuarà el 17 d'octubre amb una caminada reivindicativa des de Móra d'Ebre fins a Ascó que seguirà el camí de sirga.

Més seguretat

Pobles de la comarca de les Garrigues continuen demanant que el govern espanyol els inclogui com a pobles afectats en primera línia dins el pla de seguretat de la CN Ascó, el conegut com pla Penta. De fet, només, Maials disposa de dutxes antinuclears i Bovera i la Granadella es queixen del mal estat de conservació dels mitjans d’emergència com la megafonia o els detectors de radioactivitat, tal i com ha avançat SomGarrigues en altres edicions.