COMARCA

Un reportatge de SomGarrigues, guardonat amb el Premi Pica d'Estats

El reportatge "Turisme singular", escrit pel periodista Miquel Andreu i publicat a SomGarrigues a mitjans d'octubre (número 330), ha estat escollit com el guanyador de la categoria a "millor treball publicat o emès als mitjans de comuncicació local" del 24è Premi Pica d'Estats, convocat per la Diputació de Lleida per mitjà del seu Patronat de Turisme.

Aquest dissabte al matí s'ha reunit el jurat, format per professionals de diversos sectors de la comunicació, i s'ha fet pública la relació de guanyadors del premi en les modalitats de premsa, ràdio, televisió i internet. Segons la Diputació de Lleida, "enguany ha destacat tant la qualitat dels treballs presentats com la diversitat dels temes i dels àmbits geogràfics tractats". En aquest sentit, la proposta de SomGarrigues oferia el gran ventall d'atractius turístics de què disposa aquesta comarca del sud de la demarcació, allunyada sovint de l'imaginari turístic del país. "Així -diu la nota oficial- malgrat que les fites turístiques de la demarcació de Lleida [...] han tingut un protagonisme notable, els reportatges guardonats cobreixen els atractius de les 13 comarques lleidatanes".

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha presidit la roda de premsa en què s’ha fet públic el veredicte del 24è Premi "Pica d’Estats". Durant la seva intervenció, Reñé ha agraït la feina del jurat qualificador, ha donat l’enhorabona als guanyadors i ha enaltit la trajectòria d’aquest certamen. “El Premi 'Pica d’Estats' respon a una creença profunda en el territori, a la capacitat emprenedora de la seva gent i a la força comunicadora i transformadora del periodisme i dels mitjans de comunicació”, ha afirmat el president de la Diputació. Reñé ha incidit en el prestigi d’un premi amb una trajectòria llarga i que d’aquí a un any celebrarà la 25a edició.

Reñé ha afirmat que el "Pica d’Estats" té un valor especial per a la Diputació de Lleida en el sentit que “és una projecció dels nostres recursos i contribueix d’una manera clara a la promoció del nostre territori i del nostre turisme”.

El president del jurat i secretari del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Enric Frigola, ha destacat la versatilitat del premi, que per exemple —i sempre amb uns estàndards de qualitat alts— en l’edició d’enguany ha guardonat el treball d’un mitjà de prestigi internacional com el diari The New York Times al costat d’un reportatge publicat en una revista feta amb recursos modestos com SomGarrigues.

Relació de guardonats
El premi corresponent al millor treball de "Premsa especialitzada en viatges i turisme" (dotat amb 5.000 €) ha estat per a “Lleida, Pirineos en estado puro”, un reportatge de Gemma Cardona amb fotografies de César Núñez publicat a la revista "De Viajes".

El premi corresponent al millor treball de "Premsa escrita d'informació general" (dotat amb 5.000 €) ha estat per a la sèrie de cinc reportatges turístics publicats per Joan Portell al suplement "Teletodo d'El Periódico".

El millor treball de "Premsa internacional" (dotat amb 5.000 €) ha estat per al reportatge “Skiing the Spanish Pyrenees”, publicat per Christopher Salomon a "The New York Times Travel".

El premi de "Televisió" (dotat amb 5.000 €) ha estat per al reportatge sobre l’alta Segarra emès al programa “Espai Terra” de TV3 i realitzat pel tristament desaparegut meteoròleg i periodista Toni Nadal.

El millor treball de "Ràdio" (dotat amb 5.000 €) ha estat per a la sèrie de reportatges de la periodista Pili Garcia sobre la demarcació de Lleida emesos a EMUN Ràdio/Com Ràdio, dins del programa “Toquem el dos”. 

El premi corresponent al millor "Reportatge fotogràfic" (dotat amb 5.000 €) ha estat per al dossier monogràfic “Pirineu termal” elaborat per Rafael López-Monné i publicat l’octubre del 2012 a la revista Descobrir.

El premi corresponent al millor treball publicat o emès als "Mitjans de comunicació locals" (dotat amb 3.000 €) ha estat per a “Turisme singular”, un reportatge elaborat per Miquel Andreu i publicat el 12 d’octubre de 2012 al diari comarcal "SomGarrigues".

Finalment, el premi corresponent al millor treball d’"Internet" (dotat amb 3.000 €) ha estat per al reportatge de Jordi Cadena “Mountain bike por el Valle de Aran” editat per Evasión TV (YouTube). 

Participació superior
El certamen ha registrat enguany la presentació de 192 treballs —tres més que l’any anterior— i ha tingut la segona millor participació de premsa internacional de la seva història, amb un total de 21 treballs. Cal destacar també l’increment de treballs procedents de mitjans de ràdio, televisió i internet. 

El jurat
El jurat del premi ha estat format per Enric Frigola, secretari del Col·legi de Periodistes de Catalunya (president); Oriol Bosch, delegat a Lleida de l’Agència Catalana de Notícies (vocal); Josep Lluís Cadena, president de la demarcació de Lleida del Col·legi de Periodistes de Catalunya (vocal); Josep Cuní, director del programa “8 al dia” de 8 TV (vocal); Lluís Foix, periodista i analista polític del diari La Vanguardia (vocal);Antonio Franco, assessor a la presidència del Grupo Zeta (vocal); Mariano Palacín, president de la Federación Española de Periodistas y Escritores de Turismo (vocal); Josep Pont, vicepresident del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) (vocal); Carles Porta, periodista, escriptor i productor audiovisual (vocal) i Jordi Blanch, director del Patronat de Turisme (secretari).

Trajectòria d'èxit
El Pica d'Estats és el darrer dels diversos guardons qua ha recollit SomGarrigues, entre els quals també destaquen el Premi Tasis-Torrent (2008 i 2011) de la Diputació de Barcelona, el Premi Ateneus (2008) de la Federació d'Ateneus de Catalunya o els que atorga la Federació de Tennis de Taula (2007 i 2011).