COMARCA
- Les Borges Blanques

Les Borges es declara "zona lliure de fracking"

El ple municipal celebrat aquest dijous a les Borges ha aprovat per unanimitat (CiU, IBB, ERC, PSC i CUP) la moció presentada per la CUP [v. document adjunt] segons la qual es declara el terme del municipi com a zona exclosa per a la polèmica tècnica de la fractura hidràulica, coneguda amb el nom de "fracking" i que serveix per extreure gasos del subsòl.

Aquest és un procediment que consisteix en fer una perforació vertical de 2.000 a 5.000 metres i després un túnel horitzontal que pot tenir entre un quilòmetre i tres. S'introdueixen grans quantitats d'una mescla d'aigua, sorra i productes químics que causen la fractura de la roca. L'explosió fa pujar el gas a la superfície, junt amb una part de la mescla injectada [v. aquest article de Vilaweb per a més informació].

La petició de diversos permisos empresarials a algunes zones de Catalunya ha alertat la població i ha generat un debat públic sobre els riscos d'aquesta tècnica per la contaminació dels aqüífers i el perill per a la salut de les persones i el medi natural. Recentment, la Diputació de Lleida també va aprovar una moció contrària al "fracking" i alguns municipis de la Catalunya central, com Vic, Tona o Torelló, però també de les Terres de l'Ebre, com Ulldecona, han fet el mateix. I és que a les comarques de la Terra Alta i la Ribera d'Ebre s'han demanat permisos empresarials, en aquest cas de Frontera Energy Corporation, zona que queda molt a prop de pobles del sud de les Garrigues com Bovera, la Granadella, Almatret o Maials.

A Ponent, ja s'han demanat permisos a uns quants municipis, sobretot de la Noguera, la Segarra i el Solsonès per part de l'empresa Montero Energy Corporation SL, cosa que, d'anar en augment, es podria estendre també a les Garrigues. La seva capital, de moment, s'ha declarat contrària a aquesta pràctica, i la mociño aprovada dijous insta també el Consell Comarcal a fer el mateix amb el conjunt de la comarca.