COMARCA
- Juneda

Festa de Carnaval a Juneda amb polèmica

La festa a l'interior va transcórrer amb normalitat (Foto: tillate.es)

L’associació juvenil Jovent Junedenc havia organitzat una festa “Pre-Carnaval” pel dissabte 2 de febrer, tal com explicàvem al número 338 de SomGarrigues, al pavelló municipal. Tres dies abans, però, l’Associació Provincial d’Empresaris de Sales de Festa i Discoteques de Lleida registrava una denúncia al Departament d’Interior de la Generalitat en què exigia, per a aquesta festa i per una altra a Linyola, les mateixes condicions que estan obligats a complir els locals d’oci i, de no complir-se, impedir la realització de l’activitat. Segons Ramon Solsona, secretari general d’aquesta entitat, “l’Ajuntament ha de demanar permís a la Direcció General d’Espectacles, i això no s’ha fet, per tant, la festa no estava autoritzada”. “Volem prevenir perquè no passin desgràcies”, a més d’evitar “actes evidents de competència deslleial”.

La denúncia va arribar a l’Ajuntament el divendres i, segons explica l’alcalde de Juneda, Antoni Villas, suposava que hi hauria una inspecció. En tot cas, Villas assegura que es complien els requisits, com disposar d’un pla d’autoprotecció, personal de seguretat, assegurança, avís als serveis de primers auxilis, etc, que és al que estan obligats els consistoris si són ells els qui organitzen o tenen responsabilitat sobre l’activitat. “Qui autoritza les festes als municipis no és el Departament d’Interior, sinó l’Ajuntament, amb la contrapartida que també és qui se’n responsabilitza en última instància”, afirma l’alcalde. “Es tracta de festes populars, que no es fan cada setmana i que creiem que s’han de mantenir, i ells [en referència a l’associació de sales de festa] no vindran a muntar-les”, afegeix.

Finalment, la mateixa nit de dissabte hi va haver un inspector, entre les 12 de la nit i quarts de 3 de la matinada, aproximadament, i es va establir que s’havia de restringir l’entrada, deixant accedir només els majors de 16 anys. Això va provocar malentesos, i alguna baralla, a l’exterior del recinte, ja que molts assistents menors de 16, que ja havien assistit a la festa de Nadal sense problemes, havien comprat l’entrada anticipadament. Altres persones que no portaven la documentació tampoc van poder accedir al pavelló. Tot plegat va causar un important rebombori a les xarxes socials. Davant de tot això, l’associació Jovent Junedenc va emetre una nota explicativa al cap de pocs dies, i ha decidit convocar un acte públic aquest divendres al vespre, al Complex Cultural, per donar totes les explicacions necessàries. “Som els primers que voldríem que pogués entrar tothom”, diu Oriol Andreu, president de l’associació, “però hem de cenyir-nos al que ens marca la normativa i no podem arriscar-nos a multes de 6.000 euros”.