COMARCA

Arbeca es declara "territori lliure i sobirà"

Arbeca s'afegeix a Cervià, les Borges Blanques, l'Espluga Calba i l'Albagés com a municipi que ha aprovat una moció [v. fitxer adjunt] en què es declara "territori lliure i sobirà" i insta el Parlament i el Govern a iniciar la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació en el termini de temps més breu possible, "preferiblement abans de l'11 de setembre de 2014".

La moció, impulsada pel nucli local de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), va ser presentada al ple municipal d'aquest dijous, 21 de febrer, i va prosperar gràcies als cinc vots favorables de CiU i ERC i a les abstencions dels sis regidors del PSC, a l'equip de govern. La moció també recull el suport del consistori a la Declaració de Sobirania aprovada pel Parlament de Catalunya el 23 de gener.

Ofensiva espanyola
Cal recordar que Cervià va ser el primer municipi de la demarcació i el tercer de Catalunya, a declarar-se "territori lliure i sobirà", acord que ha estat impugnat per  la Delegació del Govern a Catalunya, encapçalada per María de los Llanos de Luna. De Luna també ha enviat requeriments a l'Ajuntament de les Borge i al Consell Comarcal de les Garrigues per obligar-los a penjar la bandera espanyola als edificis institucionals. En aquest sentit, la moció aprovada a Arbeca insta també l'Ajuntament a hissar la bandera estelada "en algun espai, plaça o carrer del poble fins que Catalunya esdevingui un Estat".

Les peculiaritats del PSC a les Garrigues
A diferència del grup parlamentari del PSC, que es va oposar a la Declaració de Sobirania, els representants socialistes a la comarca o hi han votat a favor (com la regidora de les Borges) o s'hi han abstingut (com els regidors d'Arbeca). A Arbeca, de fet, l'equip de govern va donar suport a la concentració ciutadana que es va celebrar davant del consistori en motiu de l'aprovació de la Declaració al Parlament. L'alcalde de la Granadella, Carlos Gibert, tambée s'ha mostrat favorable al text.