COMARCA
- Cervià de les Garrigues , Les Borges Blanques

Ofensiva espanyola contra les institucions de la comarca

Les Garrigues no s’escapen de les dèries de la delegada del Govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, que ha posat al punt de mira els ajuntaments de les Borges i Cervià, així com el Consell Comarcal. Tant el consistori de la capital com l’ens comarcal han rebut ja dos requeriments per obligar-los a penjar la bandera espanyola a les seues seus, emparant-se en la Llei 39/1981, promulgada pocs mesos després del cop d’estat d’ara fa 32 anys. La resposta de les dues institucions ha estat que, tret d’excepcions, no fan onejar cap bandera als edificis, però això no ha convençut la Delegació. L’alcalde de les Borges, Enric Mir, es mostra prudent i prefereix no augmentar la tensió, tenint en compte que hi ha inversions de l’Estat pendents de rebre. “Si insisteixen més, ja veurem què fem”, ha dit. Per la seua banda, el president del Consell, Juli Muro, lamenta que “per a unes coses som Administració i per a unes altres, no” i assegura que “el que no saben és que això aviat serà una estructura d’Estat”.

A Cervià, tercer municipi de Catalunya a declarar-se “territori lliure i sobirà”, també han vist com l’Estat s’interposava en la decisió i, segons avançava el diari Segre la setmana passada, impugnava l’acord de ple amb un contenciós administratiu. L’alcaldessa, Gemma Manresa, declarava al periòdic lleidatà que “sigui quina sigui la decisió del tribunal, la declaració formarà part de la història del poble”. Després de Cervià, també van aprovar la moció les Borges, l’Espluga Calba i l’Albagés.

Suport de la societat civil
L’Ateneu Popular Garriguenc ha emès un comunicat en què mostra el seu suport a aquestes institucions i les anima a “seguir la via de la desobediència civil” i “actuar d’acord amb el sentiment nacional expressat reiteradament pels ciutadans a qui representen”. L'Assemblea Nacional Catalana de les Garrigues i Garrigues històriques i Òmnium Cultural Lleida-Ponent s'han afegit a aquest suport i insten les institucions "a mantenir-se fermes amb les decisions adoptades democràticament, refusant les imposicions de la Delegació del govern espanyol".