COMARCA
- Les Borges Blanques

Les Borges vol afavorir l'obertura de locals comercials buits al centre històric

Un dels locals comercials del centre que estan buits (foto: Ajuntament de les Borges)

Només al centre de les Borges, format per una dotzena de carrers, hi ha més de 50 persianes de locals comercials abaixades. Algunes des de fa molt temps, però altres de més recents. El motiu, però, no és un de sol, sinó la conjunció de la crisi dels últims anys, la no continuïtat de negocis familiars i la construcció de nous edificis a l'època del boom immobiliari, que ha deixat molts baixos sense ocupar. Així s'explica al darrer número de SomGarrigues (340, pàg 7), que ha sortit aquest divendres.

Davant d'aquesta situació, l'Ajuntament de les Borges vol incentivar l'obertura de locals comercials, mitjançant un pla de dinamització que inclou una línia d'avals amb entitats financeres per tal que "tant els propietaris de locals buits com els emprenedors de negocis hi surtin guanyant". Aquesta línia, que encara s'està negociant amb els bancs, permetria, segons el consistori, que "el propietari tindrà la tranquil·litat de llogar a un nou comerciant el seu local, perquè en cas de fallida del negoci l’aval cobriria els mesos no percebuts". D’altra banda es vol "donar suport a l’emprenedor que vol obrir un negoci a les Borges, ja que des de l’Ajuntament se’l pot ajudar a fer-ho possible sense la preocupació que li podria suposar l’impagament de dues mensualitats, en cas de que hagués de tancar".

“Hem comprovat que hi ha molts baixos i locals que estan buits i tancats i no s’incentiven per posar-los en lloguer”, diu el regidor de promoció Econòmica, Jordi Ribalta. Per això, es farà una diagnosi dels locals inactius i es parlarà amb els propietaris. També està previst detallar les característiques d’aquests possibles nous espais de negoci i es faran propostes per saber quin ús podrien tenir. En quant als projectes de noves obertures, des de l'Ajuntament s'estudiaran "d’acord amb les necessitats del municipi i del seu entorn, per tal d’intentar proporcionar una oferta comercial conjunta i complementària que eviti l’evasió de la despesa en consum i comerç cap a altres ciutats properes".