COMARCA
- Castelldans , Juneda , Les Borges Blanques

Presumpte delicte de la fàbrica d'oliasses contra el medi ambient

S'han recollit mostres del líquid i s'enviaran a analitzar (foto: Ajuntament de les Borges)

Durant una tasca de vigilància rutinària, una patrulla de la Policia Local de les Borges ha detectat aquest dimarts un abocament de productes presumptament provinents de la fàbrica d'oliasses General d'Olis i Derivats SL, a la zona dels Masos propera a Juneda i n'ha obert les diligències corresponents.

Els residus líquids estaven escampats per terra i ocupaven bona part de la superfície que limita amb l’empresa. Els agents han seguit el rastre de l’abocament fins arribar als voltants de la fàbrica i, després d’una inspecció, han recollit mostres del líquid escampat per ser analitzades. Aquestes s’enviaran a l’Institut Nacional de Toxicologia i, en cas que el resultat determini que el producte és tòxic, es presentaran davant l’autoritat judicial.

Segons l’alcalde del municipi, Enric Mir, “tenint en compte els antecedents i els últims fets recollits pels agents municipals, l’equip de govern considera que ja fa temps que s’ha superat el límit tolerable dels perjudicis mediambientals que ocasiona aquesta indústria, tant al territori com a la població. En èpoques anteriors se’ls ha permès massa, de manera que a partir d’ara ja no en passarem ni una i arribarem fins on calgui per fer respectar la llei”.

Aquesta no és la primera polèmica que té lloc relacionada amb les molèsties ocasionades per la mateixa fàbrica. Des de la seva obertura l’any 1996, General d’Olis i Derivats SL ha acumulat un llarg historial de queixes i denúncies per les emissions de fums i olors, a més d’altres presumptes abocaments contaminants. La plataforma Garrigues per la Defensa del Territori, així com les associacions Ipcena i ADPN La Banqueta, fa mesos que en denuncien les emissions i alerten d'ampliacions dutes a terme sense la corresponent llicència ambiental.