COMARCA
- Juneda

Metafotografia junedenca

El carrer Àngel Guimerà antic dins de l'actual (foto: Joan Teixidó)

Que cada racó de cada poble té un recorregut històric i és el que és com a conseqüència del pas del temps és una evidència. Ara bé, poques vegades això es plasma en imatges, i és el que ha fet Joan Teixidó amb alguns indrets de Juneda. Agafar imatges antigues i contrastar-les amb les actuals en un sol pla. El resultat, publicat al seu blog, és un recull d’imatges on el marc general és la Juneda actual i una part de l’interior és la fotografia antiga. Se’n diu metafotografia, és a dir, fotografiar fotografies, que no és el mateix que contrastar dues imatges del mateix lloc per separat, sinó insertar-ne una dins de l’altra, com és el cas també d’aquest recull publicat a The Guardian sobre l’Iraq.

Per fer-ho, ha buscat les localitzacions exactes on van ser fetes, ha agafat la postal amb una mà i la càmera amb l’altra i ha mirat d’enquadrar-la al context actual. En aquest cas, Teixidó ha fet servir unes postals antigues de Juneda, en blanc i negre, fetes pel fotògraf Emili Gausí a principis del segle XX, i on es poden veure el carrer Àngel Guimerà, la plaça de l’església, el carrer de la Font, la portalada del cementiri o el portal del Marca, antiga entrada del poble.

L’objectiu, segons Teixidó, és “crear un trencament temporal” i utilitzar les imatges com a “finestra històrica”. A part de veure el contrast dels elements urbans passats i actuals i el seu estat de conservació o transformació, així com les diferents escenes de vida quotidiana, el recull vol ser també "un homenatge al nostre passat”.

En aquest sentit, Teixidó fa una crida a la resta de junedencs a aportar més imatges antigues i anar ampliant el ventall, que s’aplegarà a un àlbum de la xarxa social Pinterest, alhora que insta altra gent a fer el mateix amb les seves poblacions.