COMARCA
- Les Borges Blanques

Baixen els fets delictius a les Borges

La Junta la conformen Mossos d'Esquadra i Policia Local (foto: Ajuntament de les Borges)

La Junta de Seguretat Local de les Borges, formada pels cossos de la Policia Local i dels Mossos d’Esquadra, ha presentat a l’equip de govern municipal el balanç de les actuacions dutes a terme entre l'abril de 2012 i el març de 2013. Segons les fonts policials, en aquest període, han disminuït un 13,9% els delictes i han augmentat un 25,8% les detencions.

Pel que fa als robatoris amb força, han baixat un 12%, tot i que, d'aquests, han augmentat bastant els produits en interiors de vehicles i empreses. En quant als furts (no utilització de la força o intimidació), han augmentat un 31,8%.

Les dades en percentatges no ajuden a oferir una lectura el més aproximada possible a la realitat, ja que en municipis petits com els de les Garrigues, una petita variació en les xifres absolutes pot fer variar molt els percentatges. No obstant això, la Junta de Seguretat Local de les Borges no ha facilitat aquestes xifres absolutes. Sí que es pot tenir en compte que la mitjana de fets delictius ronda els 30-35 per cada mil habitants.

Robatoris i furts, delictes i faltes
A l’hora de determinar el tipus d’il·lícit penal, hem de diferenciar entre dos eixos: si hi ha força o no i si el valor del material sostret és superior a 400 euros o no. Si hi ha força, intimidació o violència, estem davant d’un robatori. Si el lladre, en canvi, agafa un bé que està a l’abast, sense força, és un furt, menys penat judicialment. Per això és recomanable adoptar mesures de seguretat que dificultin l’accés fàcil als béns.

Sense violència, en una comarca tranquil·la
D'entre totes les dades facilitades, cal destacar, això sí, l'absència de delictes violents (no s'hi inclouen les estrebades, que han passat de 0 a 2 en aquest any), i tant el cap de la comissaria de Mossos d'Esquadra de les Borges, Sebastià Mas, com l'alcalde del municipi, Enric Mir, coincideixen a assenyalar que la capital de les Garrigues és, afortunadament, un poble tranquil i amb un nivell de delinqüència molt baix. En aquest sentit, en un reportatge de l'últim número de SomGarrigues (344) s'explica que la comarca està per sota de la mitjana de fets delictius de Ponent i més per sota encara de la mitjana de Catalunya.