COMARCA

Més de 2.000 persones ja han participat en la detecció de càncer colorectal

Fins a final d'any es poden portar mostres.

Un 52,7% dels homes i dones a qui s’adreça el programa de detecció precoç de càncer de colon i recte ja han entregat les seues mostres. Es tracta de persones d’entre 50 i 69 anys de les Borges, Juneda, Arbeca, la Floresta, els Omellons, l’Espluga, Fulleda, Tarrés, Vinaixa, l’Albi, Cervià, el Vilosell, la Pobla, Castelldans, el Cogul i l’Albagés. Així, 2.141 usuaris, dels 4.061 totals, ja s’han fet les proves, i d’aquestes n’han resultat positives 201, que vol dir que s’ha detectat sang en femta, però s’han fet colonoscòpies a 110. I d’aquestes, cinc són càncers.

D’altra banda, a l’Àrea Bàsica de Salut de la Granadella, l’altra de la comarca, s’està fent la segona ronda, ja que el 2011 s’hi va fer el programa de detecció com a prova pilot, amb un èxit de participació inaudit. Un èxit també destacable en aquesta segona ronda, amb un 89% de participació, entre la qual 47 casos positius, però cap amb càncer.

Fins a finals d’any
El programa d’aquesta ronda a l’ABS de la Granadella ja s’ha acabat, però els pobles depenents de les Borges, on encara queden 1.920 persones per fer el pas, poden participar-hi fins a finals d’any.

Evitar a temps
La detecció precoç té per objectiu atacar la malaltia en etapes inicials, quan no es tenen símptomes, cosa que permet que els tractaments siguin més efectius i menys agressius. La participació en el diagnòstic redueix un 17% les probabilitats de tenir aquest càncer, el segon més freqüent en homes i en dones.
Dilluns, 10 de juny, a les 19h al Centre Cívic, hi ha una xerrada a les Borges sobre la malaltia.