COMARCA

2.500 garriguencs inscrits a la Via Catalana per la Independència

Almenys sis trams de la cadena comptaran amb presència garriguenca [foto: ANC]

Si la mobilització garriguenca per asssistir a la manifestació de la Diada de l'any passat a Barcelona, la més gran de la història del país, ja va ser massiva, amb 11 autocars que van sortir de la comarca, a més dels vehicles particulars i altres maneres d'arribar-hi, la d'enguany està batent tots els rècords. Així, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) de les Garrigues ja té comptabilitzats 2.500 inscrits i contractats 32 autocars, és a dir, el triple de combois que l'any passat.

En quant a població, si tenim en compte que la comarca -administrativa i històrica- té uns 24.000 habitants, que sis pobles de les Històriques hi van a través de l'ANC del Segrià i que els menors de 14 anys no poden constar com a inscrits, la xifra supera el 10% dels habitants de les Garrigues. A aquests cal afegir-hi, a més, la gent que hi participarà sense haver-se inscrit a les assemblees territorials de l'ANC.

Amb tot, de places d'autocar en són unes 1.600, de manera que prop d'un miler dels inscrits aniran al tram adjudicat pel seu compte. Aquests trams, si no hi ha canvis, són els següents:

Tram 100 (El Perelló, Baix Ebre): Alcanó, Alfés, Bellaguarda, Bovera, el Cogul, el Soleràs, els Torms, Granyena, Juncosa, la Granadella, l'Albagés i Sunyer.

Tram 167 (Mont-roig del Camp, Baix Camp): Juneda i Arbeca.

Tram 168 (Mont-roig del Camp, Baix Camp): el Vilosell, l'Albi, Vinaixa i la Pobla de Cérvoles.

Tram 175 (Vilanova d'Escornalbou, Baix Camp): les Borges Blanques.

Tram 176 (Montbrió del Camp, Baix Camp): Cervià, Puiggròs, l'Espluga Calba, els Omellons i Fulleda.

Tram 177 (Montbrió del Camp, Baix Camp): Castelldans, Tarrés i la Floresta.

A aquests cal afegir, també, el tram 265 (Creixell, Tarragonès), per al qual el col·lectiu garriguenc "Muntadors de Pollastres Grossos" (MPG) ha mobilitzat unes 100 persones més, principalment de la comarca.

Les Garrigues històriques, per dues bandes
Els pobles d'Alcanó, Alfés i Sunyer, pertanyents a les Garrigues històriques, han estat tot aquest estiu coordinant-se amb la resta de municipis de la comarca. Tot i això, altres municipis d'aquesta zona, com Aspa, Sarroca, Torrebesses, Llardecans, Maials i Almatret participaran a la Via Catalana a través de l'ANC del Segrià. De fet, aquesta assemblea ha organitzat també una cursa de relleus des de Lleida fins a l'Ametlla de Mar i que travessarà part de les Garrigues històriques.

Encerclar els Vilars d'Arbeca
En el marc també de la Via Catalana, aquest dissabte (19h) té lloc a Arbeca el que es considera l'assaig general de la comarca i que consisteix en encerclar el jaciment ibèric dels Vilars d'Arbeca. L'acte comptarà amb la participació de grallers, gegants i batucades d'Arbeca, l'Espluga, el Vilosell i la Floresta, els parlaments de Josep M. Nogué, coordinador de la Via Catalana a les Garrigues i Ferran Civit, membre del Secretariat Nacional de l'ANC. Hi haurà venda de begudes i de marxandatge.