COMARCA
- Juncosa , Juneda

La justícia argentina investigarà l'afusellament dels alcaldes de Juneda i Juncosa pel franquisme

JOan Tardà amb el secretari judicial i la magistrada (foto: ERC).

El Jutjat Criminal i Correccional Federal número 1 de Buenos Aires, a l’Argentina, ha admès a tràmit la querella contra l’Estat espanyol presentada per ERC, a través del diputat al Congrés Joan Tardà, per crims contra la humanitat, en relació amb l’afusellament del president de la Generalitat Lluís Companys, així com de dos diputats i 45 alcaldes catalans durant el franquisme. I entre aquests alcaldes hi ha Josep Barrufet i Beà, de Juneda, i Josep Dalmau i Tost, de Juncosa, tots dos afusellats per “sumaríssim d’urgència”.

Josep Barrufet, nascut a Bellver de Cerdanya i barber de professió, va ser alcalde de Juneda a partir de 1936. Era membre actiu d’ERC i havia participat als Fets d’Octubre de 1934. El març de 1939, just acabada la guerra, va ser detingut, acusat de coses com haver participat d’interventor en eleccions o ser regidor i alcalde durant la guerra. El consell de guerra sumaríssim que se li va fer el va sentenciar a mort i l’agost de 1939 era afusellat a Lleida. Tenia 50 anys i era casat.

Josep Dalmau, de Juncosa, també havia participat als Fets d’Octubre de 1934 i era membre del Centre Republicà. De professió comerciant, va ser alcalde durant la guerra i fou detingut l’octubre de 1939. Se l’acusava de ser anarcosocialista i comunista, primer alcalde de la República, president del Comitè o de retirar la cartilla de racionament a gent de dreta. El sumaríssim el sentenciaria a mort i seria afusellat l’agost de 1940 a Lleida, a l’edat de 43 anys. Era casat i tenia dos fills.