COMARCA
- Arbeca , Els Torms , Llardecans

La triple fira d'Arbeca

Sovint la Fira porta més gent al carrer que la pròpia Festa Major d'estiu.

Arbeca celebra aquest cap de setmana la Fira de Santa Caterina, del Gos Caçador i de l'Oliva Arbequina. Tres en una. Com les capes d'una ceba, el que va néixer com la recuperació del mercat firal el 1984, ha anat incorporant elements, com tot allò relacionat amb la caça i, especialment, l'oli, ja que és també l'ocasió en què es presenten els primers litres de la temporada. Anteriorment, durant el Franquisme, la celebració s'havia mantingut amb ball, cinema i demés activitats lúdico-culturals, un caràcter que també s'ha mantingut i que, junt amb tota la resta, ha fet d'aquest cap de setmana una mena de segona Festa Major d'Arbeca, sovint amb més gent al carrer que la pròpia festa d'estiu.

Fer valer l’oli
“Per poder guanyar-te la vida, l’oli té aquest preu. O l’agafes o el deixes”, afirma contundent Joan Gras, president de la cooperativa d’Arbeca. I és que la política de l’entitat és fomentar, sobretot, l’oli ensavat, en concordança amb la qualitat del producte. És la seua manera de fer front al poder de les grans superfícies, a les batalletes internes del sector i a la mentalitat de preus bonificats. I, de moment, la cooperativa ja registra un 6% més de vendes que l’any passat.

L’aposta per una bona comercialització, a més, està fent forat no només a Barcelona, que avui és el principal consumidor d’oli arbequí, sinó a França, Polònia, Bèlgica i, de manera incipient, als Estats Units. A la venda al detall, a més, hi contribueix el fet que els mateixos pagesos fan de venedors. Al pagès que es preocupa de vendre oli entre amics i parents, se’l bonifica amb més oli. Tot plegat fa que un 70% de la producció d’Arbeca es vengui envasada.

Llibre sobre el cooperativista Pere Boldú
Dins de la programació de la Fira, el dissabte es presenta, a les 19h a la Sala Arbequina de la Cooperativa del Camp, el volum 22 de la Col.lecció Cooperativistes Catalans, dedicat a l'arbequí Pere Boldú i Tilló, un dels dirigents més importants del cooperativisme català de l'últim terç del segle XX. L'autor del llibre és Josep M. Pons i el presenta Josep Pau, membre fundador de la Unió de Pagesos, col·laborador de SomGarrigues i exalcalde d'Arbeca.

[PROGRAMA D'ACTES DE LA FIRA]

Cap de setmana d'oli nou
A banda del certamen arbequí, aquest cap de setmana és també l'ocasió per tastar oli nou a diversos municipis garriguencs, com és el cas de Llardecans, on el diumenge al matí se celebra la 5a edició dels Camins d'Or Líquid, amb esmorzar popular a la cooperativa, taller d'oli i cosmètica i mercat de productes alimentaris locals. D'altra banda, el Molí dels Torms, especialitzat en oli ecològic, celebra tant dissabte com diumenge jornada de portes obertes i visites als camps.