COMARCA

L'Ateneu demana que s'aprofiti l'autopista AP-2 per a la connexió Lleida-Montblanc

L’Ateneu Popular Garriguenc demana que s’aprofiti l’autopista AP-2 per garantir la connexió “imprescindible” de la plana de Ponent amb el litoral i el port de Tarragona.

L’entitat ha fet arribar el seu criteri en aquest aspecte aquest dijous a través d’un comunicat on considera fonamental evitar la duplicació d’infraestructures que fragmenten i degraden el territori. Segons recull el text, “la comarca de les Garrigues en trobar-se situada en el corredor natural Tarragona-Lleida, està atravessada -a l’alçada dels termes de Tarrés, Vinaixa, l’Albi, les Borges Blanques i Juneda- per una multiplicitat d’infraestructures que fragmenten, degraden i rebaixen l’aptitud agrícola de les finques i provoquen l’abandonament de moltes parcel·les”. En aquest sentit, diu el text “hi passen l’autopista AP-2, la carretera nacional N-240, quatre línies d’alta tensió (dues de 380.000 volts, una de 220.000 i una de 110.000), el ferrocarril Lleida-Valls-Barcelona, la línia de Tren d’Alta Velocitat (TAV), un oleoducte (CHL) i properament, el canal Segarra- Garrigues”.

Així mateix, considerant la plataforma industrial que es preveu a l’Albi, la intensitat mitjana diària de trànsit de l’AP-2 que és moderada-baixa, la dificultat orogràfica del traçat (en especial en el tram entre l’Espluga de Francolí i les Borges Blanques), que l’AP-2 està dotada ja de serveis com benzineres, àrees de servei, etc... i que aquesta via de comunicació presenta uns desnivells molts baixos respecte les cotes naturals que facilita, l’Ateneu Popular Garriguenc manifesta que cal plantejar un sistema d’aprofitament permanent del traçat de l’autopista i alliberar-lo.
La nota de l’Ateneu arriba després de conèixer la proposta de Foment d’alliberar el peatge de l’autopista AP-2 com una alternativa a la construcció de l’autovia A-27 entre Montblanc i Lleida. No obstant, des del Govern es va assegurar en el seu dia que encara no hi ha res decidit.
 

(Podeu llegir el comunicat sencer en el document adjunt)