COMARCA

Prohibit fer foc al bosc a partir d'aquest dissabte

Malgrat totes les mesures, cada any hi ha uns 20 incendis a la comarca.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural informa que a partir d'aquest dissabte, 15 de març, i fins el 15 d’octubre, no es pot encendre foc en terreny forestal a menys de 500 metres, sigui quina sigui la finalitat. Especialment, no es poden cremar restes de poda i d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones forestals sense una autorització expressa del Departament d’Agricultura (que cal sol·licitar a l'oficina comarcal), sempre subjecta a les condicions meteorològiques del dia en qüestió.  

També queda prohibit llençar objectes encesos, abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l’inici d’un foc, llançar coets, focs d’artifici o d’altres artefactes que continguin foc i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

Cremes col·lectives
El mateix 15 de març comença el període de les anomenades cremes col·lectives, això és, l'autorització que dóna el Cos d'Agents Rurals per a cremar restes vegetals i restes de poda -que a les Garrigues es tracta, en la gran majoria de casos, de brancatge d'olivera eliminat per evitar la propagació de plagues- i que els sol·licitants poden tramitar a través de l'Ajuntament al terme del qual es té la finca. Un cop recollides les sol·licituds, el consistori les coordina amb els Agents Rurals, de manera que no cal que els sol·licitants es desplacin a la capital de comarca.

El període per a aquestes cremes és del 15 de març al 14 de juny, de dilluns a dissabtes laborables i de 6  a 12 del matí. Sempre cal tenir, a més, un mitjà d'extinció al lloc del foc, tres metres lliures de vegetació al voltant i una distància mínima del bosc de 25 metres. Com a concepte a retenir, des del Cos d'Agents Rurals es recorda que "cada vegada que volem fer foc a menys de 500 metres d'una zona forestal, calen dues coses: a una butxaca l'encenedor, i a l'altra el paper amb l'autorització" o, fins aquest dissabte, la comunicació corresponent. 

Malgrat totes aquestes mesures, cada any es comptabilitzen una vintena d'incendis a les Garrigues.