COMARCA, CULTURA
- Les Borges Blanques

Les Borges agraeix la donació del fons de l'Orfeó Borgenc

Signatura de l'acord entre Ajuntament i donants.

L’Espai Macià de les Borges va acollir dissabte un acte de reconeixement als germans López Sans per la donació, ara fa un any i mig, del fons de l’Orfeó Borgenc a la població de les Borges. L’acte va ser presidit per l’alcalde Enric Mir, que va agrair el gest als dos germans, Lluís i Josep, descendents del fundador de la massa coral, Lluís López i Sans. 

El regidor de Cultura de l’Ajuntament, Francesc Macià, va remarcar que l’Orfeó “era una formació que aglutinava cantaires republicans i carlins, tots units per la passió que sentien per la música”. A més, Macià remarca la importància històrica d’aquesta donació, ja que "ens permet conèixer de més a prop la història del nostre municipi i de la seva gent”.

Cartells, medalles, fotografies, partitures
Entre el material que havia cedit la família López Sans hi ha el penó de l’Orfeó Borgenc així com cartells de diferents actuacions del període 1920-1931, medalles de commemoració i fotografies d’actuacions, entre les quals destaca la del president Macià, l'any 1032, al balcó de l’antic Ajuntament (actual Centre Cívic), amb el penó de l’Orfeó. El fons conté correspondència entre Lluís Millet i Amadeu Vives, fundadors de l’Orfeó Català, i els membres de la massa coral borgenca, a més de 3.000 partitures de peces musicals escrites en Braille, que havien estat propietat del mestre Lluís López i Sans, fundador i director de l’Orfeó Borgenc, cec de naixement.

L’acte d’homenatge als descendents va incloure una visita guiada per l’Espai Macià i va finalitzar amb l’entrega d’una placa commemorativa per part de l’alcalde i del regidor de Cultura.